«Το χρέος είναι το κλειδί να προχωρήσουμε σε ανοικτό διάδρομο για την οικονομία. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια καθαρή απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – αυτό είναι το καθοριστικό σημείο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ρ/σ Flash.

Αφού επισήμανε ότι οποιαδήποτε παράταση, αναβολή ή οτιδήποτε δημιουργεί ανασφάλεια πρέπει να αποφευχθεί, εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει πεδίο για συμβιβασμό.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι θα γίνει με διαδικασίες fast track ο διαγωνισμός για τα οικόπεδα της Κρήτης. «Θα προχωρήσουμε fast track την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έγινε χθες και ταυτόχρονα, τα οικόπεδα που δεν έχουν ενδιαφέρον θα τα επανα-επεξεργαστούμε με τρόπο να δούμε τι προοπτικές έχουν» ανέφερε.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη η κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total και ExxonMobil κατέθεσαν στο ΥΠΕΝ αίτηση ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παραχώρηση του 35% των ΕΛΠΕ.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα «και στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων».