Βούτσης: Η Ευρώπη μπορεί να ξαναγίνει πόλος σταθερότητας
Το μέλλον της Ευρώπης, το ελληνικό χρέος και οι κοινωνικές ανισότητες, σε εκδήλωση υπό την ομπρέλα της ΕΟΚΕ, παρουσία του προέδρου της Βουλής.
Οι ανησυχίες για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και των ανισοτήτων της ελληνικής κοινωνίας, εκφράστηκαν έντονα στη συζήτηση για τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου και το μέλλον της Ευρώπης, που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή από κοινού με την ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με τη συμμετοχή δεκάδων παραγωγικών φορέων και άλλων εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την επιθυμία για αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, στη λήψη των αποφάσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κύκλος της νομοθέτησης στα όρια του νόμου και του Συντάγματος, υπό την πίεση των μνημονίων θα τελειώσει σύντομα. «Έχουμε πυκνό δίκτυο κοινοβουλευτικής παρουσίας σε όλα τα φόρα διεθνώς, γιατί τα Κοινοβούλια πρέπει να έχουν ιδιαίτερο βάρος στις αποφάσεις», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος τροφοδότησε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι «θα γίνει κοινωνική έκρηξη, αν εξακολουθήσουν αλόγιστα ελλείμματα και αλόγιστα πλεονάσματα».
Η συζήτηση έχει δρομολογηθεί, είπε και για το ευρωομόλογο, για την κρίση χρέους, για έναν ουσιαστικό προϋπολογισμό, καθώς με το 1% του ΑΕΠ δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές για οικονομικές και κοινωνικές συγκλίσεις.
Ήταν αρνητικός για το σενάριο των πολλών ταχυτήτων, λέγοντας ότι κρύβει κινδύνους για δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών και δη στις βαλκανικές χώρες, με ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα και νεοαποικιακή διαμόρφωση της ΕΕ. Αναφερόμενος στο σενάριο των πολλαπλών επιλογών, είπε «αυτές θα εξεταστούν».
Καταλήγοντας τόνισε, ότι η Ευρώπη μπορεί να ξαναγίνει πόλος σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και να πρωταγωνιστήσει στην «περίφημη» παγκοσμιοποίηση.
«Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τις ανισότητες, τα 20 εκατομμύρια ανέργων, τη φυγή των νέων από τις χώρες με προβλήματα. Αν συνεχιστεί αυτό η ΕΕ θα καταστεί εξαρτώμενη από άλλους χώρους όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Γιώργος Ντάσης, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε να κάνουμε τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και σεναρίων για να φτάσουμε σε προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια Ευρώπη ειρηνική με αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, κοινωνική και δημοκρατική».