Τον πολιτικό χαρακτήρα του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Δεν επιδίωξε δημοφιλία, αλλά σεβασμό. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα, αλλά την αναγνώριση των επιχειρημάτων του. Αναζητούσε την μετριοπάθεια, απευθυνόταν στη λογική και όχι στο θυμικό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και ήταν εκείνος ο ηγέτης που όταν οι περιστάσεις το απαιτούν πάει και κόντρα στο ρεύμα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Χαρακτηριστικό του η συνέπεια στις αξίες του, που έμειναν αναλλοίωτες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος. Δεν συμβιβάστηκα και δεν κορόιδεψα ποτέ, γι'αυτό ήρεμα αντιμετωπίζω την κρίση της Ιστορίας» έχει δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θύμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία κατοικία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να πενθούμε σε δημόσια θέα», αλλά επισήμανε την εκτίμηση που έδειξαν οι πολίτες στο πρόσωπο του εκλιπόντος, αλλά και η αναγνώριση ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δίστασε να σημειώσει ότι η κοινωνία στάθηκε σκληρά απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, αλλα τον αποχαιρέτισε με ζεστασιά, κυρίως λόγω της συνέπειας λόγων και έργων. Είναι μια ένδειξη αυτογνωσίας του ελληνικού λαού, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην πολυτάραχη πολιτική σταδιοδρομία του πατέρα του, για να υπογραμμίσει ότι επέδειξε σπάνιο πολιτικό μέταλλο, καθώς και ότι οδήγησε την παράταξη στην κορυφή και σε τρεις εκλογικές νίκες, «χωρίς να λαϊκίσει ή να δώσει δεσμεύσεις που ήξερε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ταυτίστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με το Κοινοβούλιο, λόγω της στάσης του απέναντι στο θεσμό.

Θύμισε, δε, τη συμβουλή του επίτιμου προέδρου της ΝΔ σε βουλευτές: «Να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε, όλο και κάτι θα μάθετε αν ακούσετε».

Ως μια από τις κορυφαίες στιγμές του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την ενός λεπτού ομιλία του πατέρα του, μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, «όταν συγκράτησε τα δάκρυά του και ζήτησε αυτοσυγκράτηση και τήρηση των κανόνων της Δημοκρατίας».

Ακόμη, αναφέρθηκε σε τρία, όπως είπε, σημαντικά επιτεύγματα: την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως είπε, κατάφερε να δημιουργήσει πλεονάσματα, να μειωθεί ο πληθωρισμός και όλα αυτά χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση.

Όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πατέρα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης αποστρεφόταν οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής χυδαιότητας. Όπως είπε μάλιστα, προειδοποιούσε πολλά χρόνια πριν από την κρίση και ίσως για πολλούς να είχε γίνει κυνικός.

«Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.