Την λύση που  προτείνει η  γαλλική  πλευρά για το  Eurogroup της 15ης Ιουνίου  και με την οποία συντάσσεται η κυβέρνηση θα αναλύσει στο σημερινό Υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλύσει στους συνεργάτες του όλες τις πτυχές της νέας γαλλικής πρότασης  έτσι όπως διατυπώθηκε από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ  στους έλληνες αξιωματούχους  αλλά και τα σημεία υποχώρησης στα οποία φαίνεται  ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Χθες πάντως μετά την  συνάντηση  του Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ οι δυο άνδρες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι στις 15 Ιουνίου θα κλείσει το θέμα.

«Δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία, και τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρούνο Λε Μερ, μετά από τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  ο πρωθυπουργός  με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών είχαν μία μακροσκελή συζήτηση και για το επικείμενο Eurogroup ενώ  μίλησαν και για τεχνικά ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις. Και οι δυο  συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης

Ακόμα  είχαν μία μακρά συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα ενταθεί από το φθινόπωρο και μετά. 

Πληροφορίες ακόμα αναφέρουν ότι στο σημερινό υπουργικό ο  πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι « η κυβέρνηση εργάζεται επάνω  σε δύο άξονες:  Ο πρώτος βασίζεται στη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ρήτρας ανάπτυξης στον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους, και ο δεύτερος αφορά ένα αναπτυξιακό πλάνο που θα ενισχύσει την ανάκαμψη.»

Ευρωπαϊκές πηγές τέλος λένε  ότι το σίγουρο είναι ότι θα εκταμιευθεί η δόση που εκκρεμεί ενώ δεν αποκλείεται να εκταμιευθούν και άλλα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ  προκειμένου το  κράτος να  αποπληρώσει τις  υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες. Ακόμα επισημαίνουν ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα πάρει μια  δήλωση για το χρέος προσθέτοντας ωστόσο ότι μέχρι και  την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν  διεργασίες προκειμένου να βρεθεί η  κατάλληλη  διατύπωση που θα μπορεί να ερμηνευθεί  θετικά από την ΕΚΤ προκειμένου στην συνέχεια να γίνουν κινήσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.