Μετά τα μηνύματα που πήρε το Μαξίμου να ξεχάσει το ενδεχόμενο συζήτησης του ελληνικού ζητήματος σε Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές του για μια συμβιβαστική λύση στο Eurogroup απόψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνημάτων με ομολόγους του, καθώς και με επικεφαλής θεσμών.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μπορεί να υπάρξει και «λευκός καπνός» απόψε στο Eurogroup, αλλά όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Χθες, ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε τις κυβερνητικές δηλώσεις για συζήτηση του ελληνικού ζητήματος σε Σύνοδο Κορυφής εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup, λέγοντας: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου».

Υπενθυμίζεται ότι στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κάτι που παραπέμπει σε ενδεχόμενο συμβιβαστικής λύσης με το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πριν από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, δηλαδή το EuroWorking Group.

Στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.