Αν και το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν σηκώνει θριαμβολογίες εκ μέρους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δείχνει έτοιμος να επικοινωνήσει την χθεσινοβραδινή απόφαση ως μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήδη, έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί για να «εξηγήσει» στους πολίτες ότι η Αθήνα πέτυχε να «περάσει» η πρότασή της, δηλαδή το γαλλικό σχέδιο σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη.

Γεγονός είναι, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πάρει μόνο τη δόση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ για το ζήτημα του χρέους έλαβε και πάλι υποσχέσεις και περιγραφές της λύσης που θα προωθηθεί (εάν και εφόσον) μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Η λύση είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα, έστω και χωρίς να βάλει ούτε δολάριο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Είναι ένας συμβιβασμός που είχε προαναγγελθεί, και μάλιστα είχε συμφωνηθεί και με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Αν και η κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει στην αντιπολίτευση για την κριτική που άσκησε σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, επέδειξε... αφωνία σχετικά με την αποκάλυψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει, όμως, να προβάλλει ιδιαίτερα τα σημεία - «γλυκαντικά» της συμφωνίας που είναι οι αναφορές σε στήριξη της ανάπτυξης και της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Το ερώτημα είναι αν θα πείσει τους πολίτες αλλά και το κόμμα του ότι άξιζε η ψήφιση του τέταρτου μνημονίου με μέτρα ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ για τις υποσχέσεις που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης: 

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup: 8,5 δισ. ευρώ δόση και προληπτική ρύθμιση του ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ 

ΝΔ: Η χώρα θα σέρνεται 

Διπλή νίκη Σόιμπλε το αποτέλεσμα για το χρέος

Στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας 

Τσίπρας: Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα 

Μαξίμου: Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε

Λαγκάρντ: Συμμετοχή ΔΝΤ επί της αρχής - Χρήματα μόνο με βιώσιμο χρέος

Ντάισελμπλουμ: Τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος

Ρέγκλινγκ: Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα

«Πορτοκαλί φανάρι» από την ΕΚΤ για το QE