Ψυχολογικό «μασάζ» στην κυβέρνηση, το κόμμα και στους πολίτες μέσω διαγγέλματος στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω διαγγέλματος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή της κυβέρνησης να πιέσει για μία συμφωνία «διεξόδου» χθες και να μην δεχθεί η κυβέρνηση τις «θολές υποσχέσεις του Eurogroup του Μαΐου».

«Χθες ήταν μετά από καιρό μία καλή μέρα για την Ελλάδα, πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε και δικαιούμασταν. Ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές και την έξοδο από τα μνημόνια σε έναν χρόνο από σήμερα και την οριστική έξοδο από την κρίση. Σήμερα για πρώτη φορά μετά το 2015 αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί μετά απο πολλή υπομονή φτάσαμε επιτέλους σε αποτέλεσμα.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι επειδή πράξαμε ορθά που απορρίψαμε θολές υποσχέσεις, κενές περιεχομένου και επιμείναμε σε δεσμεύσεις και μάλιστα τώρα που έχουμε το μομέντουμ της ανάπτυξης. Αναλάβαμε το ρίσκο και πήραμε αυτό που ζητούσαμε, μία συμφωνία διεξόδου. Σαφείς δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, 2% πλεονάσαμα, 25ετη επιμήκυνση της ωρίμασνης.

Η πιο σημαντική δέσμευση όμως βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο για δέσμευση οριστικού τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. 

Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός. Και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου. Τώρα δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης αλλά της αποφασιστικότητας. Τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό. Το σήμα όμως και προς τα μέσα, όμως, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις, να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα: