Μέρα με τη μέρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση σφίγγει τον πολιορκητικό κλοιό γύρω από τον υπουργό Πάνο Καμμένο για τις επαφές που είχε με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη που καταδικάστηκε για την υπόθεση Νοοr1.

Μέχρι στιγμής κατατέθηκαν τρεις ερωτήσεις στη βουλή για την εμπλοκή Καμμένου, από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον τομεάρχη Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη χθες και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκο Παναγιωτόπουλο προχθές. Την άμεση ανάγκη να παρέμβει ο Άρειος Πάγος για την Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα και τη διερεύνηση του ρόλου της, όπως αυτός περιγράφεται και καταγγέλεται στις συνομιλίες του ισοβίτη με λιμενικό, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Την Δευτέρα είναι το πρώτο ραντεβού στη Bουλή με τον υπουργό Αμυνας της ΝΔ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις. Σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν από το υπουργείο Αμυνας, τoυλάχιστον, χθες, ο Π.Καμμένος φέρεται διατεθειμένος να εμφανιστεί για να δώσει τις δικές του απαντήσεις.
Κυβερνητικές πηγές μιλάνε για “δάχτυλο” Μαξίμου που βιάζεται να δοθούν εξηγήσεις διότι φοβάται το πολιτικό κόστος από το μεγάλο σκάνδαλο όπου εμπλέκεται ο κυβερνητικός εταίρος του κ.Τσίπρα.

Η Πειραιώς εξετάζει και την κατάθεση πρότασης μομφής αλλά την “κατάλληλη στιγμή” . Εφόσον προκύψουν και άλλες αποκαλύψεις δύσκολα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “θα δεχθούν να καλύψουν τον κ.Καμμένο και θα δυσκολευτεί και ο Τσίπρας να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά Καμμένου σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παίρνοντας πάνω του το σκάνδαλο” εκτιμούν πηγές της Πειεραιώς. Επί του παρόντος και παρά τις γκρίνιες που άρχισαν στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τον κ.Καμμένο διότι εκείνος κρατάει τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλυψε τον Π.Καμμένο λέγοντας ότι έπραξε ότι και “ο οποιοσδήποτε πολίτης”, ενημέρωσε για την καταγγελία του ισοβίτη τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Μόνο που ένας υπουργός δεν είναι ο “οποιοσδήποτε πολίτης” και σε μια ευνομούμενη χώρα θα είχε παραιτηθεί αν είχε την οποιαδήποτε επαφή με ισοβίτη. Πολύ πρισσότερο που ο Γιαννουσάκης κατηγορεί τον υπουργό Αμυνας ότι επιχείρησε να τον επηρεάσει για να εμπλέξει στην υπόθεση Noor1 έναν επιτυχημένο εφοπλιστή που επρόκειτο να αγοράσει τον ΔΟΛ, μαζί με ένα σημαντικό ποσοστό του Μέγκα, όπως κι έγινε.

«Στον βίο αυτής της κυβέρνησης προσκρούουμε σε φαινόμενα εκφυλισμού διαδικασιών που από το Σύνταγμα έχουν προβλεφθεί για να προστατεύουν το κράτος δικαίου και την αρχή της νομιμότητας» δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο Κ.Τζαβάρας.
«Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να καταδικαστούν από όλους γιατί είναι αδιανόητο χωρίς την βοήθεια και τη δράση των κρατικών οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την λειτουργία που αφορά τη δικαιοσύνη, να έχουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές».
Αναφερόμενος στην υπόθεση Καμμένου υπογράμμισε: Θλίβομαι γιατί βλέπω υπουργούς να λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο και μια δημοκρατία η οποία δεσμεύεται να υπηρετεί το σύνταγμα του 1975 το οποίο θεωρεί ως βασική οργανωτική αρχή της Δημοκρατίας μας τον σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών. Αυτό σημαίνει ότι μόνο δικαστικά όργανα μπορούν να επιλαμβάνονται και να υποπτεύουν ή να καθοδηγούν διαδικασίες που έχουν ως σκοπό την απονομή του δικαίου. Αυτό είναι αυτονόητο. Μόνο για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι».
Για τον ρόλο της εισαγγελέως κ. Τζίβα ο κ. Τζαβάρας εμφανίστηκε ακόμη πιο αυστηρός: «Εάν ενήργησε εκτός πλαισίου κανόνων που ορίζουν την αρμοδιότητά της οπωσδήποτε πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά. Λυπάμαι που μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση ούτε ο υπουργός δικαιοσύνης που χθες είχε πάρει το μέρος του Καμμένου , δεν έχει διατάξει επείγουσα προκαταρτική εξέταση είτε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είτε σε άλλο αρμόδιο όργανο προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν αυτά και κυρίως να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Επιβάλλεται να υπάρξει παρέμβαση του Αρείου Πάγου.”

Με την ερώτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά να μάθει το περιεχόμενο της συνομιλίας του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, καθώς ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε επαφές μαζί του.

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή θα προβεί, προκειμένου να ερευνηθεί η εμπλοκή αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Τονίζει, επίσης, ότι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης των διαλόγων του εν λόγω αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος με τον ισοβίτη, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει άμεσα να χυθεί άπλετο φως σε όλη την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική παρέμβαση για τη συνομιλία Καμμένου - ισοβίτη

Αποκάλυψη-σοκ: Οι συνομιλίες Καμμένου-λιμενικού με τον ισοβίτη