Συνεχίζει να προκαλεί ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με τις δραστηριότητές του. Αυτή τη φορά φρόντισε να προκύψει μείζον ηθικό ζήτημα από την απόφασή του να μεταβεί στο Παρίσι -εν μέσω της πολιτικής και νομικής θύελλας που έχει προκαλέσει με την εμπλοκή του στην υπόθεση «Noor Οne»- χρησιμοποιώντας το κυβερνητικό αεροπλάνο και επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 60.000 ευρώ, τη στιγμή που οι άνεργοι Ελληνες αγγίζουν το 1.000.000.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λεωνίδα Μπλαβέρη στην Ελευθερία του Τύπου ο υπουργός Αμυνας για ένα προγραμματισμένο εδώ και μήνες ταξίδι, αντί να προτιμήσει να πετάξει με αεροπλάνο της γραμμής, χρησιμοποίησε το Embraer, για τις ανάγκες πτήσης του οποίου ξοδεύτηκαν περί τα 60.000 ευρώ. Τα VIP αεροσκάφη της κυβέρνησης ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα -πριν από τις εκλογές του 2015- του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριζε ότι θα τα… πουλούσε, κάτι βεβαίως που όχι μόνο δεν έγινε, αλλά χρησιμοποιούνται κατά κόρον.

Ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται στο Παρίσι, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ και συνεργάτες τους, συνολικώς 12 άτομα, ύστερα από σχετική πρόσκληση της νέας Γαλλίδας ομολόγου του Σιλβί Γκουλάρντ για να επισκεφθεί τη μεγαλύτερη αεροναυτική έκθεση παγκοσμίως στο Le Bourget του Παρισιού. Λόγω της σχετικής προσκλήσεως της Γαλλίδας υπουργού και επειδή προσγειώθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, η ΠΑ δεν μπορεί να εκτιμήσει τώρα το συνολικό κόστος ταξιδιού.

Το κόστος ανά ώρα πτήσεως ενός Embraer (σχετικό ΦΕΚ του 2013, όπως έχει τροποποιηθεί το 2016, που καθορίζει το κόστος ανά ώρα για τα πτητικά μέσα της ΠΑ) είναι 5.000 ευρώ/ώρα (4.904 ευρώ για την ακρίβεια), συμπεριλαμβάνοντας τα κόστη καυσίμου, ανταλλακτικών, λιπαντικών, συντηρήσεως, προσωπικού και fees, αν πληρώνουν τέτοια.

Η πτήση του Embraer Αθήνα - Παρίσι διαρκεί τρεις ώρες (έξι με επιστροφή). Ομως οι ώρες διπλασιάζονται καθώς το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα και θα μεταβεί εκ νέου στο Παρίσι για να παραλάβει την αποστολή αύριο. Συνολικά καταγράφονται 12 ώρες με 5.000 ευρώ/ώρα, που φθάνουν στο συνολικό (εκτιμώμενο) κόστος των 60.000 ευρώ.

Κόστος από 6.996 € με ιδιωτικές εταιρίες

Το ένα όγδοο περίπου του κόστους των 60.000 ευρώ ανά ώρα του ταξιδιού του VIP αεροσκάφους στο Παρίσι για τη μετάβαση και επιστροφή της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι θα κόστιζε αν χρησιμοποιείτο κάποιος πολιτικός αερομεταφορέας. Για παράδειγμα, ερευνώντας στο Διαδίκτυο οι φθηνότερες τιμές για το Παρίσι με επιστροφή ήταν 640 ευρώ (x12=7.680 ευρώ, Aegean), ενώ το ακριβότερο 698,8 ευρώ (x12=8.385,6, Aegean), ενώ αντιστοίχως της Air France ήταν 583 ευρώ/άτομο (6.996 ευρώ συνολικώς) και 699 ευρώ/άτομο (8.388 ευρώ συνολικώς). Αρκετά σημαντική διαφορά…

πηγή Ελευθερία του Τύπου