Με ένα ιδιότυπο «one man show» εξελίσσεται η επικοινωνιακή στρατηγική της Ν.∆. το τελευταίο διάστηµα. O Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ξεκάθαρα πάνω του το στοίχηµα της αύξησης των «γαλάζιων» ερεισµάτων στις ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες και τις περιοχές όπου το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φαίνεται να υστερεί δηµοσκοπικά, παρά τη µεγάλη διαφορά που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το σύνθηµα τόσο για την ανάγκη επιµονής σε πρόωρες εκλογές όσο και για την αυτοδυναµία. Αν και στην Πειραιώς αναγνωρίζουν πως η ολοκλήρωση της διαπραγµάτευσης µε τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση ισοδυναµεί µε τη χρονική παράταση της θητείας της κυβέρνησης, θεωρούν ότι οι διαδοχικές αποτυχίες τόσο στο θέµα του χρέους και της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση όσο και στο µέτωπο της ανάληψης σοβαρών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών θα δηµιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι µόνο σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Μπορεί οι βουλευτές τους να είναι βολεµένοι, όµως είναι σαφές ότι η πίεση που θα ασκηθεί στο Μέγαρο Μαξίµου και την Κοινοβουλευτική Οµάδα της πλειοψηφίας, όταν θα γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής των Τσίπρα-Καµµένου, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πλέον, ειδικά µετά το στραπάτσο του χρέους, που το είχαν κάνει σηµαία για να περάσουν το νέο Μνηµόνιο που υπέγραψαν, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Ως εκ τούτου, από το φθινόπωρο και µετά θα επιταχυνθεί η κατάρρευσή τους και για αυτό πρέπει το σύνολο του στελεχιακού δυναµικού να βρίσκεται σε πλήρη ετοιµότητα», επισηµαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.∆.  

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Χαρακτηριστικές των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη και των σχεδιασµών του επιτελείου του είναι οι συνεχείς περιοδείες, καθώς και οι συναντήσεις τους µε επαγγελµατικούς φορείς, οι οποίες έχουν ήδη πραγµατοποιηθεί ή οργανώνονται πυρετωδώς για τις επόµενες ηµέρες. Μέσα σε λίγες µόλις ώρες, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τη σεισµόπληκτη περιοχή της Λέσβου, καθώς και το Αµύνταιο, οι κάτοικοι των οποίων αντιµετώπισαν εσχάτως προβλήµατα στέγασης. Μάλιστα, το αίτηµα που διατύπωσε για την εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ των πληγέντων από το χτύπηµα του Εγκέλαδου στο νησί του Βορείου Αιγαίου είχε διπλή στόχευση. Πέραν της κατάδειξης της επιθυµίας του να προσεγγίσει τους πλέον «πληγωµένους» πολίτες, ο αρχηγός της Ν.∆. διαχωρίζει τη θέση του από έναν φόρο που ναι µεν επιβλήθηκε από τη δυσάρεστη κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας, όµως ταυτόχρονα έβλαψε την ίδια τη ραχοκοκκαλιά της «γαλάζιας» παράταξης. «Εµείς ψέµατα δεν είπαµε, ούτε θα πούµε. Αφήνουµε τον λαϊκισµό στους άλλους. ∆εν είπαµε ότι θα καταργήσουµε τον ΕΝΦΙΑ και τελικά φέραµε τις χειρότερες φορολογικές παρεµβάσεις που έχουν βιώσει οι Ελληνες», τονίζουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες. Βασική επιδίωξη αυτής της εκστρατείας ενίσχυσης του λαϊκού προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να καταστεί συνείδηση σε όσο το δυνατόν µεγαλύτερο κοµµάτι του εκλογικού σώµατος πως «τα πρώτα θύµατα των κυβερνητικών παλινωδιών είναι ακριβώς οι πιο αδύναµοι που υποτίθεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν να προστατεύσουν». Αυτό είναι, άλλωστε, και το µότο που έχει επιστρατεύσει ο επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις ανοικτές συζητήσεις που είχε στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν µε συνταξιούχους, νέους ανέργους ή εκπροσώπους προβληµατικών αγορών εργασίας, όπως οι διανοµείς φαγητού, µε τους οποίους συνοµίλησε την περασµένη εβδοµάδα. Ταυτόχρονα µε την εξέλιξη αυτής της στρατηγικής, ο κ. Μητσοτάκης θα εξειδικεύει µε την πάροδο του χρόνου τις εξαγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη όσον αφορά τις άµεσες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για τη µείωση των φορολογικών συντελεστών και τη δροµολόγηση συγκεκριµένων αναπτυξιακών δράσεων. Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», η πορεία αυτή έχει ως τερµατικό σταθµό τη ∆ΕΘ το ερχόµενο φθινόπωρο, την οποία η Πειραιώς επιθυµεί να ταυτίσει µε την απαρχή της αντίστροφης µέτρησης «για αυτή την ανίκανη κυβέρνηση», καθώς και µε την επιστροφή της ελπίδας για το µέλλον της χώρας, που αντιπροσωπεύει το σχέδιο της Ν.∆.  

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

 Η επιχείρηση διεύρυνσης της επιρροής του κ. Μητσοτάκη σε όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσµα της ελληνικής κοινωνίας περνά, εκτός των άλλων, και µέσα από την υιοθέτηση συγκεκριµένης ρητορικής, την κατάθεση ολοκληρωµένων προτάσεων και την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου µε το σύνολο των εµπλεκόµενων µερών για µέτωπα όπως η Παιδεία, η Υγεία και η ασφάλεια. Ενδεικτικά των σχεδιασµών της ηγετικής οµάδας της Ν.∆. ήταν τα άµεσα ανακλαστικά που επέδειξε µε αφορµή το νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα µε τους πρυτάνεις, στους οποίους υπογράµµισε την ανάγκη απόσυρσης των επίµαχων διατάξεων και τους έθεσε προ των ευθυνών τους, ενώ προαναγγέλθηκε σειρά ανάλογων ενεργειών, παράλληλα µε τις διεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.