Για τρίτη φορά επανέρχεται στο θέμα της Εθνικής Πινακοθήκης με σχετική Επίκαιρη Ερώτησή της προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού και αθλητισμού.

«Τηρώντας πιστά την τακτική της Κυβέρνησης ‘καθυστέρηση στην καθυστέρηση’ η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με την απραξία της έχει οδηγήσει το εμβληματικό αυτό έργο στο απόλυτο αδιέξοδο. Όπως με τις καθυστερήσεις του κ. Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές χάσαμε ως χώρα την πραγματική οικονομία, έτσι και με τις καθυστερήσεις της κ. Κονιόρδου χάνουμε σημαντικά έργα πολιτισμού. Είναι η τρίτη φορά που επανέρχομαι στο θέμα και θα συνεχίσω όσο χρειαστεί μέχρι να μας δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα», τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Το έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης φαίνεται ότι βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα μετά και τη νέα απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία απορρίπτει και πάλι την αίτηση διάλυσης της εργολαβίας, δηλαδή της σύμβασης του έργου, που έχει καταθέσει η εργολήπτρια εταιρεία.

Και σαν μην έφτανε αυτό στον ‘αέρα’ βρίσκεται και η χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 14,5 εκατομμυρίων Ευρώ. Το Ίδρυμα ζητά να τηρηθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διασφάλιση των μελλοντικών προϋπολογισμών της Εθνικής Πινακοθήκης, τη στελέχωσή της, τους κανόνες λειτουργίας της, τις συνθήκες μεταφοράς των έργων από τις αποθήκες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νέο κτήριο κλπ. Εάν τα προαπαιτούμενα αυτά δεν τηρηθούν δεν θα αποδεσμευτούν τα χρήματα της χορηγίας, είναι η ξεκάθαρη θέση του Ιδρύματος. Τεράστια είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται ως προς το βαθμό αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Χαρά Κεφαλίδου με τη νέα επίκαιρη ερώτησή σας ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου, το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τι σκοπεύει να κάνει με το αίτημα διάλυσης της σύμβασης του έργου. Το έργο ήταν να παραδοθεί ολοκληρωμένο στα τέλη του 2016 ή αρχές 2017, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει κάτι για το χρόνο παράδοσής του.