«Εµφύλιος» έχει ξεσπάσει στο κυβερνών κόµµα ανάµεσα στους κοµµατικούς και τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Η επίθεση που εξαπέλυσε οµάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Νίκου Κοτζιά, τον οποίο κατηγορεί ευθέως για επαναπροώθηση Τούρκων πολιτικών προσφύγων, ήταν µόνο η αρχή. Στο στόχαστρο των κοµµατικών βρίσκονται τώρα ο Νίκος Τόσκας, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΠΑΣΟΚογενής Παναγιώτης Κουρουµπλής.

Ο «εµφύλιος» έχει σχέση µε τον ανασχηµατισµό, ο οποίος τοποθετείται, σύµφωνα µε συνεργάτες του πρωθυπουργού, στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για σαρωτικές αλλαγές, προκειµένου να σηµατοδοτήσει ένα νέο ξεκίνηµα για την κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, οι προτάσεις των συνεργατών του περιλαµβάνουν και τον λεγόµενο «ηλικιακό» ανασχηµατισµό, µε την είσοδο στην κυβέρνηση περισσότερων σαραντάρηδων και την αποστράτευση υπουργών που έχουν µεγάλη πολιτική διαδροµή και έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Προτάσεις για τον ανασχηµατισµό διατυπώνει και η Κουµουνδούρου, η οποία απαιτεί να αποµακρυνθούν από τα υπουργεία οι λεγόµενοι ΠΑΣΟΚογενείς και οι διάφοροι συνεργαζόµενοι. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισηµαίνουν ότι η κατηγορία αυτή των κυβερνητικών στελεχών δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Εξάλλου, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια στρατηγικής συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ ή µε άλλο µικρό κόµµα της Κεντροαριστεράς, ώστε να επενδύουν στη διεύρυνση.

Οι συνεργάτες του π ρ ω θ υ π ο υ ρ γ ο ύ έχουν ήδη στα χέρια τους µια λίστα µε υπουργούς που παρουσιάζουν ανύπαρκτο έργο. Πρόκειται για πέντε στελέχη τα οποία θεωρούνται «κοµµένα» από χέρι στον επικείµενο ανασχηµατισµό, παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις από αυτούς είναι συνδεδεµένοι µε την ιστορική διαδροµή του ΣΥΡΙΖΑ και ο ένας προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Οι διαρροές από το Μαξίµου εµφανίζουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ως «κοµµένο» στον επικείµενο ανασχηµατισµό. Οι προτάσεις για τον αντικαταστάτη του είναι πολλές, αλλά µέχρι σήµερα το Μαξίµου δεν έχει εντοπίσει ένα κατάλληλο πρόσωπο προκειµένου να αναλάβει το νευραλγικό αυτό υπουργείο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί την κατάλληλη λύση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ακατάσχετη αιµορραγία ψηφοφόρων στις αγροτικές περιοχές