Όπως έγινε γνωστό στη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου, με την ομιλία του να αναμένεται με ενδιαφέρον από τα στελέχη της ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Καραγεώργου στην Ελευθερία του Τύπου, αρχικά, οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να στέλνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τελικά, όμως, θα παραστεί στο Συνέδριο.

Εν τω μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους βουλευτές του κόμματος στο γραφείο της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Από το Συνέδριο θα προκύψει σαφές χρονοδιάγραμμα για τον νέο φορέα. Πόσο βέβαιοι είστε ότι δεν θα βάλει τα θεμέλια γι’ αυτό η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της;» έλεγε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξερχόμενος από τη σύσκεψη.

Τι εννοούσε το έμπειρο στέλεχος; Εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωνε τις πληροφορίες που θέλουν την κυρία Γεννηματά να μην αφήνει, στην εναρκτήρια ομιλία της, το παραμικρό περιθώριο για «μικροκομματισμούς και ψευτοτακτικισμούς». Να μην επιτρέψει, δηλαδή, τον εγκλωβισμό της παράταξης στην εσωστρέφεια, αλλά να προτείνει έναν σαφή οδικό χάρτη με πολλές λεπτομέρειες και -κυρίως- συγκεκριμένες ημερομηνίες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η εκλογή επικεφαλής στα τέλη Νοεμβρίου και δημιουργία νέου φορέα τον Φεβρουάριο του 2018.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε τους βουλευτές να εκπέμψουν σήματα ομόνοιας και επεσήμανε την ανάγκη να ακουστούν όλες οι απόψεις στο Συνέδριο.