«Ονειρεύεται» η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά την πρότασή της για κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων στην Κύπρο και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

Η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, με την τουρκική πλευρά να επαναλαμβάνει τις θέσεις που παρουσίασε χθες ως προς την αλλαγή του καθεστώτος εγγυήσεων και ασφαλείας. «Η προσδοκία της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρόοδος στον τομέα αυτό εξαρτάται από την πρόοδο σε παράλληλες δικοινοτικές διαπραγματεύσεις σε άλλα θέματα. «Δεν πρόκειται να συζητάμε ες αεί αυτό το θέμα. Αν δεν (υπάρξει συμφωνία) θα διαπραγματευτούμε στη βάση άλλων θεμάτων, τόνισε για να διευκρινίσει πως «υπάρχουν σημαντικά θέματα όπως το περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας» ανέφερε.

Επίσης επανέλαβε, όπως και στη Γενεύη τον Ιανουάριο, ότι είναι κατηγορηματικά αρνητικός ως προς οποιοδήποτε ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις πέραν των θεμάτων που άπτονται της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο νησί, τονίζοντας πως μόνο με την Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ασφαλείς.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς εκτιμά ότι ακόμα «δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά. Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και αυτές να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».

Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε στη Διάσκεψη χτες, Τετάρτη, την πρόταση της Αθήνας για κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων και αντικατάστασή τους από έναν μηχανισμό που π[ου θα επιτηρεί την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Κοτζιάς αποδόμησε τις δύο Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, επισημαίνοντας: «Κουβεντιάσαμε με βάση τα τρία ερωτήματα που υπέβαλε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Φέλντμαν, και δώσαμε τις απαντήσεις μας. Εγώ στάθηκα πάρα πολύ στο να εξηγήσω ότι οι δύο Συνθήκες που υπήρχαν, των Εγγυήσεων και των Συμμαχιών, ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν. Η Τουρκία τις παραβίασε από όλες τις πλευρές, και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να ζητά τη διατήρηση Συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής».

Στην απογευματινή συνεδρίαση, σήμερα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικότερα τις θέσεις τους ως προς τα ερωτήματα του κ. Φέλμαν. Το πρώτο ερώτημα αφορά το καθεστώς εγγυήσεων και η θέση της Αθήνας είναι υπέρ της κατάργησής του ως ένα σύστημα αναχρονιστικό. Ως προς τον μηχανισμό επιτήρησης της εφαρμογής, η ελληνική θέση είναι ότι χρειάζεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης εφαρμογής συμφωνηθέντων το οποίο θα αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ και θα συντάσσει τακτικές εκθέσεις. Ως προς το ερώτημα, τέλος, για τις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων που πρέπει να αντιμετωπίζει η λύση του Κυπριακού, η Ελλάδα έχει αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία εσωτερική αστυνομική δύναμη και μια ομοσπονδιακή δύναμη, καθώς και ένα τριμερές σύμφωνο φιλίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Ανστασιάδης παρέθεσε μία συνολική πρόταση και έδωσε απαντήσεις σε τρία ερωτήματα του κ. Φελτμαν. Εξήγησε γιατί δεν χρειάζονται εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην Κύπρο και αναφέρθηκε σε κομβικό ρόλο που ΕΕ μπορεί διαδραματίσει ως προς θέματα ασφάλειας λόγω του ότι ΚΔ είναι κράτος-μέλος της. Συμφώνησε απολύτως με πρόταση Ελλάδας για τον μηχανισμό παρακολούθησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου της Κύπρου, υπήρξε παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σχετικές αναφορές σε συγκεκριμένα άρθρα από τις συνθήκες της ΕΕ, που απαντούν σε θέματα ασφάλειας για τα κράτη μέλη.