Σε ρυθμούς σκληρού ροκ, µε στόχο την αποδόµηση του αφηγήµατος του Αλέξη Τσίπρα, που «κάθε παταγώδη αποτυχία την ανάγει σε... success story», θα χορέψει η αξιωµατική αντιπολίτευση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Η Ν.∆. ήδη ζήτησε την παραίτηση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, γιατί µε την απαγόρευση της πορείας των αστυνοµικών στην πλατεία Εξαρχείων «µονιµοποίησε τα άβατα». Η πολιτική αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο» τη ∆ευτέρα, στην προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε η Ν.∆. για την οικονοµία, µε επίκεντρο τις αποφάσεις του Eurogroup. Το µπραντε-φερ Μητσοτάκη Τσίπρα θα είναι εφ’ όλης. Θα προκληθεί ο πρωθυπουργός να πάρει δηµοσίως θέση και για το Καµµένοςgate.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις διαπραγµατεύσεις που έκανε, από το Eurogroup µέχρι τα σκουπίδια», τόνισε κορυφαία κοµµατική πηγή. Αναφορές θα γίνουν και σε ασφάλεια Παιδεία. Ο πρόεδρος της Ν.∆. κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολογηθεί γιατί «έχασε όλους τους εθνικούς στόχους και εγκλώβισε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα». Η Πειραιώς επισηµαίνει ότι η συµφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση µε τους δανειστές συµπεριλαµβάνει ένα τέταρτο Μνηµόνιο, µε µείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ και νέες περικοπές συντάξεων για το 2019-2020, πρωτογενή πλεονάσµατα 3,5% έως το 2022 και περίπου 2% έως το 2060. Κι αυτό όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αυτά κυµαίνονται γύρω στο 0,7%-1% και ούτε οι πιο ισχυρές οικονοµίες στον κόσµο δεν µπορούν να εγγυηθούν ότι θα τα πετυχαίνουν επί πολλές δεκαετίες! Η µη επίτευξή τους θα οδηγεί σε νέα µέτρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα». Ούτε λύση για το χρέος. Ούτε την ποσοτική χαλάρωση, που θα ήταν µια άµεση ανάσα στην οικονοµία, που ασφυκτιά.

Ο πρόεδρος της Ν.∆. θα καλέσει εκ νέου τον Αλ. Τσίπρα να παραιτηθεί, γιατί καταστρέφει τη χώρα. ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Σκληρή ήταν η κόντρα της Ν.∆. µε την κυβέρνηση για τα σκουπίδια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη Ν.∆. ότι βρισκόταν πίσω από την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχιστεί η απεργία µετά τη συνάντηση µε τον Αλέξη Τσίπρα. Η Πειραιώς απάντησε ότι από τα 11 µέλη του ∆.Σ. µόνο τα δύο είναι της ∆ΑΚΕ και καταλόγισε τις αποκλειστικές ευθύνες για τη «χαοτική κατάσταση» που δηµιουργήθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα. «Κοροϊδεύουν τους πάντες, προσπαθώντας να µετακυλήσουν λίγους µήνες παρακάτω το πρόβληµα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆., Βασίλης Κικίλιας. «Ιδιαίτερα ο κ. Σκουρλέτης διαστρεβλώνει µε ωµό τρόπο την πραγµατικότητα και συµπεριφέρεται σαν πολιτικός απατεώνας». Ο πρόεδρος της Ν.∆. κράτησε σκληρή γραµµή απέναντι στους συνδικαλιστές από την πρώτη στιγµή. «Κανείς δεν µπορεί να εκβιάζει και να παίζει µε την υγεία των πολιτών», δήλωσε. Αν και καθυστέρησε έξι µέρες να πάρει δηµόσια θέση για το τι προτείνει η Ν.∆., έµεινε πιστός στη Συµφωνία Αλήθειας. Τόνισε ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια, ότι δεν µπορεί να γίνει καµία µονιµοποίηση, εκτός του συνταγµατικού πλαισίου και των δηµοσιονοµικών δυνατοτήτων.

Πρότεινε να καταβληθούν τα δεδουλευµένα, να συναφθούν συµβάσεις ορισµένου χρόνου για την άµεση αντιµετώπιση της σηµερινής κατάστασης και τάχθηκε υπέρ των συµπράξεων του ∆ηµοσίου µε ιδιωτικούς φορείς. Η Πειραιώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακροβατεί και µε τη νέα νοµοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νοµικά και συνταγµατικά προβλήµατα, για το εκλογικό της κοινό και µόνο, αδιαφορώντας αν κρατάει αιχµαλώτους τους συµβασιούχους». Αρχισαν και πάλι γκρίνιες στην Κ.Ο. για το αν η Ν.∆. θα ψηφίσει ή όχι τη ρύθµιση.  

ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

 Την ίδια ώρα, σεµινάρια στα στελέχη που επελέγησαν από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών έκανε η Πειραιώς την Τρίτη και την Πέµπτη. Σε ρόλο «δασκάλου» διακρίθηκε ο γραµµατέας του κόµµατος, Λευτέρης Αυγενάκης. Εξήγησε στους νεοεισερχόµενους τι κόµµα είναι η Ν.∆., πώς λειτουργεί, ποιοι είναι οι κανόνες δεοντολογίας και πειθαρχίας, ποιο είναι το πλαίσιο της εσωτερικής δηµοκρατίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τους ρώτησε έναν-έναν ποιες είναι οι σχέσεις τους µε τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη των εκλογικών περιφερειών από τις οποίες προέρχονται, καθώς έχουν ακουστεί παράπονα ότι οι νέοι επιχειρούν να παραγκωνίσουν τους παλιούς. «Οχι υπερέκθεση στα ΜΜΕ», τους συµβούλευσε. «Μην επιδιώξετε να γίνετε σταρ µε το “καληµέρα” σας. Τρέξτε, λιώστε παπούτσια. Κανένας δεν θα σας χαρίσει ούτε τη συµµετοχή σας στα ψηφοδέλτια, ούτε την εκλογή σας. Ολα θα πρέπει να τα κερδίσετε µόνοι σας».  

Περιοδείες με το βλέμμα σε αναποφάσιστους

 Ο πρόεδρος της Ν.∆. θα συνεχίσει τις περιοδείες και µέσα στο καλοκαίρι. Εχει στραµµένο το βλέµµα στους αναποφάσιστους, που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν κατευθύνονται στη Ν.∆. Την επόµενη εβδοµάδα θα κινηθεί εντός της Αττικής. Στη Θεσσαλία επιχείρησε να κλείσει το µέτωπο που άνοιξε γύρω από τη φέτα µε τη συµφωνία Ε.Ε.-Καναδά. «Θα στηρίξουµε τη διεπαγγελµατική ένωση για τη φέτα», τόνισε στους κτηνοτρόφους. «Η φέτα θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει µε βάση την ποιότητα. Εκεί πρέπει να επενδύσουµε». Εκανε άνοιγµα και σε ένα εναλλακτικό κοινό. Συµµετείχε σε µη πολιτική συζήτηση µε τον δηµοσιογράφο Μάκη Προβατά και τον συγγραφέα Χρήστο Χωµενίδη στο Public. Εξέφρασε την άποψη ότι η οικονοµική και επιστηµονική ελίτ οφείλουν να δίνουν πίσω στην κοινωνία. Είπε ότι διάβασε «Το Κεφάλαιο» και χαρακτήρισε τον Μαρξ «στοχαστή, αλλά και εξαιρετικό ιστορικό».

«Αποτύπωσε τις αντιφάσεις του καπιταλισµού», τόνισε. «Ασχετα εάν τα συµπεράσµατα και οι λύσεις του δεν ήταν για µένα οι ενδεδειγµένες… Ως προς τις προβλέψεις του, έπεσε έξω. Θεωρώ ότι η ανθρώπινη φύση αναζητά την ελευθερία και η ελευθερία δεν είναι συµβατή µε τον κοµµουνισµό. Ερχεται σε σύγκρουση µε τις λογικές εξίσωσης των ανθρώπων… Από τη φύση του ο λαϊκισµός χτίζει αντιπάλους εκτός των συνόρων. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Η φυσική ασφάλεια είναι πολύ σηµαντική»