Με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από τον Tομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, επισκέφθηκε τις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές της Μάνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο και από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κυρία Αδαμαντία Τζανετέα και επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές στο Σκουτάρι, τον Κότρωνα, το Φλομοχώρι και τη Χειμμάρα, όπου συνομίλησαν με κατοίκους που έζησαν τη λαίλαπα της φωτιάς.

Αμέσως μετά, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Έντονα τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες για την ολιγωρία της Πολιτείας και τις ευθύνες της κρατικής μηχανής.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν αρκεί ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών. Για την κατάσβεσή τους χρειάζονται και τα απαραίτητα μέσα, κυρίως εναέρια.

Δυστυχώς, υπήρξαν ασυγχώρητες παραλείψεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη θωράκιση του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο παροπλισμός μέρους του στόλου, εναέριου και επίγειου και οι ελλείψεις εναέριων μέσων πυρόσβεσης λόγω καθυστερήσεων στη μίσθωσή τους.

Εκείνο που τώρα προέχει είναι να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, ελπίζουμε το πάθημα της Μάνης να γίνει μάθημα για την Κυβέρνηση».