Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παιδεία παρακολούθησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση είχε ως θέμα «κατά της οπισθπδρόμησης που επιχειρείται με το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα» που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α).

Πέρα από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν σχετικά με προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών πανεπιστημίων, έντονο ενδιαφέρον υπήρξε και στις πολιτικές παρουσίες που έδωσαν το παρων και παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Αναμέσα στους παρευρισκομένους εκτός του προέδρου της ΝΔ ήταν ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, οι βουλευτές της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, Χρήστος Κέλλας, Γιάννης Ανδριανός και Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργος Μαυρωτάς.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε συνέχεια της παρέμβασής τους μέσω άρθρου για την Παιδεία, σε κυριακάτικη εφημερίδα, την οποία θεωρεί ως πεδίο όπου μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα.Όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η παιδεία είναι ένας τομέας που μπορεί να υπάρξει μια ευρεία διακομματική συμφωνία, πολιτική την οποία ωστόσο δεν ακολουθεί η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει η ΝΔ η σημερίνη κυβέρνηση μέσου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έχει προχωρήσει στην αποξήλωση του νόμου Διαμοντοπούλου που είχε συγκεντρώσει ευρύτερη πλειοψηφία και ακολουθεί μια πολιτική που οπισθοδρομεί την παιδεία και την οδηγεί στο 1982.

Τέλος, από τη ΝΔ επενδύουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως αποδείχθηκε από το διακομματικό ακροατήριο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η παιδεία αποτελεί ένα τομέα στον οποίο η ΝΔ μπορεί να ...χτίσει μέτωπο με τα κόμματα της αντιπολίτευησης που εναντιώνονται στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην παιδεία.