Για την πορεία του Κυπριακού και του τερματισμού των συνομιλιών στην Ελβετία ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την ολομέλεια της Βουλής. «Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι εθνικός στόχος. Απαιτείται διάλογος μεταξύ των χωρών, αλλά και μεταξύ των κομμάτων. Η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εγγύηση του ΟΗΕ. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά  τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνεργασίες και στο πλαίσιο των συνομιλιών η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με την Κύπρο. Στη βάση αυτών των πάγιων θέσεών μας αναδείξαμε στο διάλογο, ότι πρώτα από όλα χρειάζεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».  

Ο κ. Τσίπρας εξήρε την προσπάθεια του Νίκου Κοτζιά και τον ευχαρίστησε δημόσια καθώς έδωσε όλες τις διαστάσεις στο θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων, ενώ ανέδειξε με απόλυτη σαφήνεια στο θέμα του Κυπριακού ότι κανένα Ευρωπαϊκό Κράτος και κυρίως η Ελλάδα δεν θα δεχόταν μια μη βιώσιμη λύση.   «Εμείς πείσαμε για τις προθέσεις μας. Δεν συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για μια ενδεχόμενη αποτυχία. Εξασφαλίσαμε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Κι ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν θα οικοδομηθεί εις βάρος της άλλης κοινότητας». 

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Επιδιώξαμε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και με σταδιακή τουλάχιστον αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Η επόμενη περίοδος χρειάζεται στρατηγική και ψυχραιμία. Η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα περιοριστούμε στις συνομιλίες μόνο».