iv5mofsewfnegs9nlpgi
Πολιτική

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ν/σ της καθαριότητας

Έντονη κόντρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ είχαν ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με τον αρμόδιο εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκη Βορίδη.

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου Σκουρλέτη για την πρόσληψη των συμβασιούχων στην καθαριότητα, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται.

«Πηγαίνετε εσείς κ. Βορίδη να σηκώσετε τον κάδο των σκουπιδιών χωρίς γάντια!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας στη Βουλή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με τον γενικό εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να υποστηρίζει στην αρμόδια επιτροπή ότι η κυβέρνηση, επειδή απέτυχε πολιτικά, χτίζει τώρα πελατειακές και ρουσφετελογικές σχέσεις με διάφορες ομάδες.

«Δεν μπορώ να καταλάβω την απέχθεια σας όταν ακούτε κάποια αυτονόητα θέματα. Για παράδειγμα, τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν πρέπει να τα δικαιούνται και οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα; Αλλιώς πηγαίνετε εσείς κ. Βορίδη και σηκώστε τον κάδο χωρίς να έχετε γάντια! Και μας καταγγέλλετε επειδή ερχόμαστε, και αυτά που δεν τα δίνατε εσείς τα προηγούμενα χρόνια και τα έβαζαν οι συμβασιούχοι από την τσέπη τους, θα τα δώσουμε εμείς ως αποζημίωση. Αυτό είναι μια ηθική και πολιτική υποχρέωση», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Προσπαθούμε να λύσουμε πάρα πολλούς κόμπους, κόμπους που μας άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε πάρα πολύ με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και οι θεσμοί έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Το αν ένας μικρός νησιωτικός δήμος ή ένας μικρός ορεινός δήμος αποφασίσει να δώσει ένα βοήθημα για να εξασφαλίσει στέγη στο γιατρό, στον πυροσβέστη ή στο δάσκαλο, αυτό είναι θετικό και είναι στη διακριτική ευχέρεια του δήμου. Εμείς του δίνουμε μια δυνατότητα. Πηγαίνετε λοιπόν κύριοι, της συντηρητικής δεξιάς αντιπολίτευσης, και ρωτήστε τους βουλευτές των κομμάτων σας, της περιφέρειας, αν συμφωνούν με αυτή τη διάταξη. Υπάρχουν νησιά που παρακαλάνε να βρούνε έναν γιατρό», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τα πυρά του υπουργού Εσωτερικών δέχθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον Πάνο Σκουρλέτη να κατηγορεί τη ΝΔ ότι υπέστη δεινή πολιτική ήττα διότι δεν πέρασε το σχέδιό της να δοθεί η καθαριότητα των δήμων στις ιδιωτικές εταιρείες, «και το ΠΑΣΟΚ τολμάει να μιλάει σήμερα για νομοσχέδιο του "Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου", αντί να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη: Ξέρετε πολύ καλά ότι τους Μαυρογιαλούρους τους έστειλε δύο φορές το 2015 στο σπίτι τους ο λαός και θα τους ξαναστείλει. Όταν λοιπόν μιλάτε έτσι έχω την εντύπωση ότι κοιτάζεστε στον καθρέφτη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Μας εγκαλείτε για το άρθρο 100 για την άρση των πειθαρχικών, θυμάστε τι είναι; Ήταν οι δήμαρχοι που αρνήθηκαν, και σωστά αρνήθηκαν, να δώσουν στοιχεία γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που ζητούσατε εσείς στοιχεία για να απολύσετε και να θέσετε σε διαθεσιμότητα», είπε επίσης απευθυνόμενος στη ΝΔ και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δημοσιονομική επιβάρυνση από τις διατάξεις, διότι καλύπτονται είτε από τα ανταποδοτικά και οι υπόλοιπες από τους ισχύοντες προϋπολογισμούς των δήμων.

ΝΔ: Επιστέγασμα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης το νομοσχέδιο

Ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει εμβαλωματικές προσεγγίσεις που δεν θα αντιμετωπίσουν τα θέματα των δήμων και ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα αντιμεταρρύθμισης, σε ένα κύμα που αναιρεί τις βασικές παραδοχές για τις σχέσεις του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα νομοσχέδιο επιστέγασμα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο, όπως είπε, ενώ κοινωφελείς επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ύδρευσης μπορεί να έχουν λυθεί ή να έχουν συγχωνευθεί, ο υπουργός προτείνει να ψηφίσει η Βουλή την ίδρυση προσωποπαγών θέσεων, με κριτήριο ότι το προσωπικό εργαζόταν πραγματικά σε αυτές την 31.05.2011, δηλαδή, έξι χρόνια πριν. Αναφέρθηκε επίσης σε άρθρο που «ανοίγει το δρόμο σε προσλήψεις προσωπικού που δούλευε κάποτε σε επιχείρηση δημοτικής ραδιοφωνίας, έστω και αν αυτή έχει κλείσει», αλλά και σε άρθρο για την παύση πειθαρχικών διώξεων υπαλλήλων ή αιρετών που δεν συμμορφώθηκαν στο νόμο «γιατί έτσι μπορεί να ήθελαν».

«Αυτό το νομοσχέδιο κάνει προσλήψεις χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, και διευθετήσεις και τακτοποιήσεις», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του νομοσχεδίου είναι «η πολιτική απελπισία της κυβέρνησης».


«Αφού πια δεν έχετε πολιτική να υπερασπιστείτε, τώρα πια ο μόνος δρόμος είναι να κλείσουμε το μάτι σε διάφορες ομάδες, χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, ικανοποιώντας απολύτως παράλογα αιτήματα», είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση, ότι «προσπαθεί να χτίσει με μικρές ομάδες συγκεκριμένες σχέσεις ανταποδοτικές, σχέσεις πελατειακές, σχέσεις ρουσφετολογικές, διότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον πολιτικό αντίκρισμα μέσα στην κοινωνία». Ανέφερε επίσης ότι αυτές οι πολιτικές είναι «επιστέγασμα της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Μην επαναλαμβάνετε τα λάθη του παρελθόντος»

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε ασφυξία. «Κάνατε μνημονιακή μετάλλαξη. Όμως οι πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και ό,τι έχει σχέση με το πελατειακό κράτος, η κομματοκρατία, η χειραγώγηση, είναι παλιές παθογένειες τις οποίες εμείς τις πληρώσαμε. Μην κάνετε το ίδιο λάθος», είπε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει κάποιες ρυθμίσεις, αλλά δεν πρόκειται να πει «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, διότι έχει πελατειακή λογική.

«Το σχέδιο νόμου είναι αποκορύφωμα της πελατοκρατίας, δεν έχει στο επίκεντρο τα θέματα της κοινωνίας αλλά μοναδικό μέλημα είναι να συντηρήσει ρουσφέτια», είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΚΚΕ: Παραμένει το κύριο πρόβλημα των προσλήψεων μονίμου προσωπικού

«Το κύριο πρόβλημα που είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παραμένει. Η κυβέρνηση πιστά προσηλωμένη στους φίλους εταίρους, δεν αίρει την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ και δεν εισάγει προγραμματισμό διαδικασιών και κονδυλίων ώστε να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστέλεχωση σε δήμους και Περιφέρειες», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, «μπάζοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους στις υποθέσεις των δήμων και Περιφερειών, στην κατασκευή και διαχείριση έργων στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες».

«Οι ρυθμίσεις σε ζητήματα οργάνωσης, διαχείρισης και εκκρεμών εργασιακών θεμάτων στους ΟΤΑ είναι ενταγμένες στην αντιδραστική πολιτική των αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση και πρόκειται για προσαρμογές αναγκαίες στο αστικό κράτος και στους φορείς του όπως η Τοπική Διοίκηση. Είναι ρυθμίσεις που βοηθούν τη συγκέντρωση κεφαλαίου και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του», είπε ο κ. Συντυχάκης.

Ένωση Κεντρώων: Νομοθετεί πρόχειρα η κυβέρνηση

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, είπε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί μετά την ακρόαση των φορέων, κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι «φτιάχνει σήμερα μια σούπα με χρήσιμα και άχρηστα υλικά, και τα περισσότερα από αυτά ακοστολόγητα».

Ο κ. Σαρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί πρόχειρα, βιαστικά και ανεύθυνα, και ότι οι διατάξεις συνιστούν «έκθεση ιδεοληπτικών προσχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος χρησιμοποιεί τέτοια προσχήματα για να καλύψει την πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Το Ποτάμι: Μυρίζει μικροτακτοποιήσεις το ν/σ

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ανέφερε ότι μολονότι η Αριστερά είχε πάντα όραμα για την Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που μυρίζει μικροτακτοποιήσεις - και αυτό σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί σε πολλά πεδία, και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, γυμνή από πόρους και θεσμικά εργαλεία.

«Θα μπορούσε το νομοσχέδιο αυτό να αποτελέσει ένα σταθμό και θα έδειχνε το δικό σας όραμα. Αντίθετα έχουμε μεγάλη ποικιλία διατάξεων, που ορισμένες λύνουν υπαρκτά προβλήματα αλλά βλέπουμε επιπλέον και πολλές διατάξεις που μυρίζουν από μακριά τακτοποιήσεις υποχρεώσεων, δημιουργία σχέσεων πολιτικής αντιπαροχής ή δημιουργίας προσδοκιών», είπε ο κ. Δανέλλης.