Την πρόθεσή του να καταργήσει το νόμο που ψηφίζεται σήμερα για την Παιδεία έκανε γνωστή στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδιασίας ενώ έκανε αναφορά και στην πρόσφατη επιδρομή του Ρουβίκωνα και εξαπολύοντας πυρά στον Νίκο Βούτση.

Συμβαίνουν τόνισε «πρωτοφανή πράγματα εντός και εκτός του κτηρίου της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρίας και όταν η αστυνομία κάνει την δουλειά της να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής ότι περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία. Αναρωτιέμαι αν στην θέση του Ρουβίκωνα – θυμίζω ότι στα Εξάρχεια παρέλαυνε ομάδα με καλάζνικοφ – ήταν μια άλλη ομάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «το ερώτημα ρητορικό κ. Βούτση σας έχω αποστείλει επιστολής για την λειτουργία κοινοβουλίου. Δεν μου δώσατε απάντηση ενώ γι αυτό το θέμα σπεύσατε να μου απαντήσετε. Το θέμα αυτό θα το ξανασυζητήσουμε σε λίγο καιρό».

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το ν/σ αυτό επιβάλλει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δυστυχώς με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής , ο οποίος είναι πια συνένοχος», ανέφερε.

«Κύριοι των ΑΝΕΛ,για ένα υπουργείο, για ένα έδρανο στη Βουλή προσυπογράφετε την παράδοση των ΑΕΙ στις ορέξεις του κυβερνητικού σας εταίρου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τα Πανεπιστήμια, που επαναφέρει τον αναχρονισμό του ασύλου και τον κρατισμό.
Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση, είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που έρχεται το νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ψηφιστούν σημαντικά νομοσχέδια λάθρα, ενώ η Βουλή είναι σε διακοπές.

Με την κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει τα εγκληματικά στοιχεία που δρουν εντός Πανεπιστημίων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με το νομοσχέδιο πνίγετε τα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνοντας μικρότερο εύρος επιλογών και εξειδίκευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του Κώστα Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Έρχεται ο κ. Γαβρόγλου και λέει: "αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να το κάνουν". Με ποιο δικαίωμα το λέτε αυτό, κύριε υπουργέ; Από πού κι ως πού θα πείτε σε κάποιον να φύγει από την πατρίδα του;».

«Με τις πολιτικές σας εσείς τελικά διώχνετε τους καλύτερους από την πατρίδα» τόνισε, ενώ ανέφερε τους εξής πέντε άξονες της δικής του πρότασης για την ανώτατη εκπαίδευση: Ενίσχυση της πραγματικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, αξιολόγηση, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Για εσάς ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί, στοχοποιείται. Το κάνατε με Δικαιοσύνη, ΜΜΕ , Ανεξάρτητες Αρχές και τώρα με την ακαδημαϊκή κοινότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην κατάργηση του ασύλου σημείωσε: «Το να έχουν οι φοιτητές γνώμη σε ζητήματα που τους αφορούν είναι θεμιτό. Εσείς όμως επιβάλλεται συνδιοίκηση και θα προκαλέσετε έκρυθμες καταστάσεις της δεκαετίας του ’80. Το ακαδημαϊκό άσυλο άλλο ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Προβλέπεται η αυταπάγγλετη παρέμβαση μόνο για κακουργήματα. Τι σημαίνει αυτό; Αν διαπράττεται αδίκημα θα πρέπει να συνέλθει πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίσει για χαρακτήρα αδικήματος και μετά να παρέμβουν οι αρχές αλλά τότε οι παραβάτες θα έχουν εξαφανιστεί. Ποιους θέλετε να προστατέψετε; Είναι αυτονόητο. Ούτε φοιτητές ούτε καθηγητές αλλά τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριο τους τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αντί να συζητάμε πως θα κάνουμε καλύτερα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ συζητάμε αν η αστυνομία μπορεί να παρέμβει για κοινά εγκλήματα σε πανεπιστήμια. Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;»

 «Ασκείτε εξουσία με αντιδημοκρατικό τρόπο, αλλά θα φύγετε με τον πλέον δημοκρατικό, δηλαδή με εκλογές. Δεν μπορεί η Ελλάδα όμηρος μιας παρέας που παρανομεί και συκοφαντεί» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όλα αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στην εξεταστική «που θα γίνει είτε με την θέλησή σας, είτε χωρίς, γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κόμμα του έχει ζήτησει δύο εξεταστικές μία για την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης με υπουργό τον Γιάννη Βαρουβάκη και μία για την υπόθεση Καμμένου.
«Πάρτε δυνάμεις στις καλοκαιρινές σας διακοπές κ, Τσίπρα γιατί στην συζήτηση θα πρέπει να εξηγήσετε την εμμονή σας να υπερασπίζεστε τον υπουργο σας που έχει παραδεχθεί ότι συνομιλούσε με καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.