Ραντεβού τον Σεπτέµβριο δίνει η κυβέρνηση στα δύσκολα προβλήµατα της οικονοµίας και της πολιτικής, καθώς έχει αποφασίσει µέσα στον Αύγουστο να ολοκληρώσει όλα τα τεχνικά και γραφειοκρατικά θέµατα που εκκρεµούν προκειµένου µαζί µε τα σχολεία να ξεκινήσει και η δύσκολη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι τριάντα ηµέρες του Αυγούστου να λειτουργήσουν ως µεγάλη ανάσα από το επικοινωνιακό σφυροκόπηµα της αντιπολίτευσης για το θέµα Καµµένου και Βαρουφάκη, ενώ την ίδια στιγµή οι υπουργοί αντιλαµβάνονται ότι αυτός ο καλοκαιρινός µήνας είναι η µεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουν τα θέµατα των υπουργείων τους, καθώς το ζήτηµα του ανασχηµατισµού µέσα στο φθινόπωρο υπάρχει πάντα δυναµικά πάνω στο τραπέζι. Το µεγαλύτερο «αγκάθι» παραµένει η τρίτη αξιολόγηση, καθώς σε αυτή συµπεριλαµβάνονται όλες οι εκκρεµότητες και των τριών Μνηµονίων. Ολα δηλαδή τα δύσκολα θέµατα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν για πολλούς και διάφορους λόγους από καµία κυβέρνηση θα πρέπει τον Σεπτέµβριο να επανακαθοριστούν χρονικά προκειµένου τον ερχόµενο Αύγουστο η χώρα να βγει από την επιτροπεία. Ολες λοιπόν οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα υπάρξουν νέες ατέρµονες συζητήσεις ανάµεσα στην κυβέρνηση και στους θεσµούς, αφού οι πληροφορίες που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίµου λένε ότι οι διαθέσεις του ∆ΝΤ παραµένουν άγριες καθώς και πάλι συζητούν ιδιαίτερα ευαίσθητα θέµατα, όπως η µείωση του δηµόσιου τοµέα ή η περικοπή µισθών και συντάξεων.  

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

 Στο Μέγαρο Μαξίµου φοβούνται ακόµα ότι ακόµη µία φορά το ∆ΝΤ θα βάλει στο τραπέζι προτάσεις για θέµατα τα οποία θεωρούνται «κλεισµένα» σε άλλες αξιολογήσεις, όπως η επίσπευση της µείωσης του αφορολογήτου και η µετάθεση των αντιµέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν αυτά τα θέµατα ανοίξουν και πάλι, χαµένη θα είναι η κυβέρνηση, αφού το Ταµείο ή εκβιάζει ότι θα φύγει -γεγονός που δυσαρεστεί πάντα τους εκπροσώπους των υπολοίπων θεσµώνή απαιτεί οι απόψεις του να γίνουν αποδεκτές χωρίς καµία αλλαγή. Μέσα στην τρίτη αξιολόγηση συµπεριλαµβάνεται φυσικά και το ζήτηµα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο έχει δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης του Σεπτεµβρίου βρίσκονται οι πιο δύσκολες πολιτικά ιδιωτικοποιήσεις: το καυτό θέµα του νερού (ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ), η «ηλεκτροφόρος» πάντα ενέργεια (ΕΛΠΕ,  ∆ΕΠΑ, ∆ΕΗ) και από εκεί και πέρα ο ΟΤΕ και ο ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών. Ο Πάνος Σκουρλέτης εµφανίζεται να είναι εντελώς αντίθετος στην πώληση του 40% της ∆ΕΗ, λέγοντας ότι το θέµα αυτό έχει κλείσει και δεν θα έπρεπε να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων. Με την άποψη του υπουργού Εσωτερικών συντάσσονται πολλά στελέχη του κόµµατος, ενώ και ο αρµόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης εµφανίζεται να είναι ιδιαίτερα διστακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Φυσικά και σε αυτό το θέµα σηµαντικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσµα των γερµανικών εκλογών.

Το βλέµµα του οικονοµικού επιτελείου ωστόσο παραµένει στην ΕΚΤ και στην πιθανότητα τα ελληνικά οµόλογα να ενταχθούν έστω και από τον Οκτώβριο στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό το γεγονός θα έριχνε σηµαντικά και το επίπεδο του επιτοκίου για την επόµενη έξοδο στις αγορές που φέρεται να προγραµµατίζεται περίπου εκείνη την περίοδο. Φυσικά υπάρχει και το ζήτηµα των τηλεοπτικών αδειών, το οποίο ήδη έχει δηµιουργήσει νέο θόρυβο, ενώ τον Σεπτέµβριο αναµένεται να εισαχθεί στην ολοµέλεια και το νοµοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για τον «Νέο Καλλικράτη».

Οπως έγραψαν τα «Π», εκτός από τις αλλαγές στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη µετατροπή του εκλογικού συστήµατος σε απλή αναλογική, ανοικτό παραµείνει το ενδεχόµενο οι δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές να µεταφερθούν λίγους µήνες µετά τον Μάιο του 2019, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει την πρώτη µεγάλη σύγκρουση της καινούργιας σεζόν. Φυσικά πάντα παραµένει ανοικτό το ενδεχόµενο να υπάρξει και νέος γύρος κινητοποιήσεων από εργαζοµένους του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα ή συµβασιούχους που θίγονται από τα νέα προγράµµατα ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται, ενώ αντιδράσεις αναµένεται να υπάρξουν από µισθωτούς, ελεύθερους επαγγελµατίες και συνταξιούχους που έχουν πληγεί από την υπερφορολόγηση, ενώ θα έχει φτάσει στα ελληνικά νοικοκυριά και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Εν τω µεταξύ το θέµα του ανασχηµατισµού φαίνεται ότι απασχολεί αρκετά το Μέγαρο Μαξίµου, αφού παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του πρωθυπουργού κάποιοι από τους συνεργάτες του δεν φαίνεται να έχουν πάρει το µήνυµα ότι θα πρέπει να τρέξουν όσο πιο γρήγορα τα θέµατά τους και να προχωρήσουν στις θεσµικές αλλαγές. Ετσι και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, ο Σεπτέµβριος θεωρείται καθοριστικός µήνας για να µπουν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση και για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι πληροφορίες λένε µάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει κατά νου ποια υπουργεία πρέπει να ενισχυθούν, προκειµένου να στείλει το ξεκάθαρο µήνυµα στην κοινωνία ότι τα πράγµατα αλλάζουν προς το καλύτερο.    

Γκρίνια

ΤΟ ΘΕΜΑ της ελλιπούς επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξε η πρόσφατη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αρκετά στελέχη του κόµµατος εξέφρασαν τον προβληµατισµό τους λέγοντας ότι πολλά γεγονότα παρουσιάζονται διαστρεβλωµένα στα ΜΜΕ, µε αποτέλεσµα η κοινωνία να αντιδρά ακόµα και στις καλές αποφάσεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κριτική που ασκήθηκε δεν είχε ως στόχο τον αρµόδιο υπουργό και εκπρόσωπο της κυβέρνησης ∆ηµήτρη Τζαννακόπουλο, ο οποίος θεωρείται επιτυχηµένος στον ρόλο του, αλλά το γεγονός ότι στο Μαξίµου δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ένας µηχανισµός που θα απαντά όποτε και όταν χρειάζεται στα επικοινωνιακά χτυπήµατα της αντιπολίτευσης. Τα επικοινωνιακά προβλήµατα της κυβέρνησης εντάθηκαν το τελευταίο διάστηµα καθώς -όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησηςυπήρξε συντονισµένη επίθεση της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για θέµατα ήσσονος σηµασίας, όπως το θέµα της Βενεζουέλας και του Μαδούρο, αλλά και το νέο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη.  

«ΚΕΝΑ»  

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχει γκρίνια µέσα στην κυβέρνηση για το ότι επικοινωνιακά δεν είναι επαρκής η παρέµβαση που έχει το Μέγαρο Μαξίµου στα γεγονότα. Παρά το γεγονός ότι ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος εµφανίζεται ιδιαίτερα επιτυχηµένος σε αυτό που κάνει, αφού µε τον αέρα που του δίνουν οι σπουδές του στη Νοµική αλλά και η στενή του σχέση µε τον πρωθυπουργό δίνει πάντα εύστοχες και τεκµηριωµένες απαντήσεις, από µόνη της η παρουσία του δεν αρκεί.  

«ΚΟΙΛΙΑ»

Σε αυτή την επικοινωνιακή «κοιλιά» έπαιξε φυσικά ρόλο και το γεγονός ότι ο επικεφαλής επικοινωνίας του γραφείου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος, απείχε για µεγάλο διάστηµα από τα καθήκοντά του για προσωπικούς λόγους, ενώ και πολιτικά έχει κρατήσει αποστάσεις από κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις δεδοµένου ότι ανήκει στην οµάδα των 53 και είναι στενός συνεργάτης και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πρόσφατα, λοιπόν, υπήρξε έντονη φηµολογία ότι τη θέση του θα αναλάβει ο Θανάσης Καρτερός, κάτι όµως που δεν επιβεβαιώνεται καθώς ο έµπειρος δηµοσιογράφος έχει κάνει άλλες επιλογές. Οι πληροφορίες πάντως επιµένουν ότι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο θα υπάρξουν, χωρίς ωστόσο ο Θόδωρος Μιχόπουλος να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίµου. Αυτό που λέγεται είναι ότι θα αναλάβει άλλο πόστο µέσα στο Μέγαρο Μαξίµου. Το πρόβληµα πάντως στην Ηρώδου Αττικού παραµένει και είναι µεγάλο, καθώς πολλές φορές υπάρχουν και έντονες γκρίνιες από τους δηµοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ. Μερικές φορές µάλιστα χρειάζεται να περάσουν αρκετές ώρες µέχρι να υπάρξει απάντηση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον για θέµατα που αναδεικνύει η αντιπολίτευση, ενώ συχνά το γραφείο Τύπου του κόµµατος εµφανίζεται να αντικαθιστά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η ανάγκη δηµιουργίας µιας επικοινωνιακής οµάδας η οποία θα περιβάλλει τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο και η οποία θα δίνει άµεσες απαντήσεις στα σοβαρά αλλά και στα λιγότερο σοβαρά θέµατα τα οποία προκύπτουν από την επικαιρότητα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει καµία εντυπωσιακή αλλαγή. Με δεδοµένο λοιπόν ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει το θέµα της Βενεζουέλας, αν και τελευταία έχει ξεκινήσει η κυβερνητική πλάκα γύρω από αυτό το στόρι -είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος θα ζητήσει Εξεταστική για τον Μαδούρο-, και καθώς όλα δείχνουν ότι µε την ελληνική έκδοση του πονήµατος Βαρουφάκη τον Σεπτέµβριο θα επανέλθουν οι συζητήσεις γύρω από το διπλό νόµισµα, κρίνεται αναγκαίο από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να γίνουν σηµαντικές κινήσεις στο θέµα της επικοινωνίας.