Ανυπόστατο χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευμα των Financial Times υπογεγραμμένο από την Κέριν Χόουπ, το οποίο αφορά τη δικαστική διαμάχη του υπουργού Νίκου Κοτζιά με το περιοδικό Athens Review Of Books, σημειώνοντας ότι η βρετανική εφημερίδα «αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών, το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει, ξεκαθαρίζοντας πως η αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Ματζουράνη. «Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας» τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ως τρίτη ψευδή αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα, είναι ότι «γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα "επιχειρήματα" των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων». Σε αυτό το πλαίσιο, καταλογίζει στη συντάκτρια της βρετανικής εφημερίδας πως «περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει την επιστολή που απέστειλε στην Kerin Hope ο κ. Ματζουράνης, σημειώνοντας πως το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope, ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή, βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά σημειώνεται πως υπάρχουν τρεις αποφάσεις όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων που χαρακτηρίζουν τις εις βάρος του κ. Κοτζιά επιθέσεις του ζεύγους Βασιλάκη ως κοινή συκοφαντία και επισημαίνεται πως προκειμένου να λήξει η αντιδικία αρκεί μια απλή δημόσια συγγνώμη από τους καταδικασθέντες. «Θα περίμενε κανείς από μία δημοσιογράφο των FT να γνωρίζει ότι όπως εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποφάσεις των δικαστηρίων έτσι εφαρμόζονται και στην Ελλάδα» υπογραμμίζεται.