Για ψηφοθηρία στις δεξαμενές της παραδοσιακής αριστεράς κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει στο «Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαική ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού», που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας που ασκεί στην ΕΕ. Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απόσχει από ανάλογες εκδηλώσεις που, πάντως, γίνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, διότι η κυβερνητική μνημονιακή πολιτική επέφερε καίριο πλήγμα στο αριστερό του προφίλ. Οι αδύναμοι για τους οποίους υποτίθεται ότι ήρθε στην εξουσία είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τα μνημόνια, τις μειώσεις στις συντάξεις, την υπερφορολόγηση κλπ.


Θορυβημένος ο ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πριν το Καλοκαίρι ότι οι διαρροές που είχε στα αριστερά του ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχε στα δεξιά του τον οδήγησαν σε αναζήτηση μιας άλλης στρατηγικής όπως επισημαίνει η Πειραιώς. Η λαϊκή οργή όμως για τα «ψέμματα» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγάλη και επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

«Τα εγκλήματα της Σταλινικής περιόδου καταδίκασε ο ίδιος ο Χρουστσόφ που διαδέχτηκε τον Στάλιν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδακης στο Σκάι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται Σοβιετικότερος των Σοβιετικών για ψηφοθηρικούς λόγους» συνέχισε. «Η κυβέρνηση, που δεν έχει καμιά ευαισθησία και ψηφίζει τα μνημόνια δυο - δυο έχει ευαισθησία στην κάλυψη των εγκλημάτων στου Σταλινισμού.»

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ καταγγέλει την κυβέρνηση ότι με την απόφαση της να μη συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού «προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας».
Είναι μια απόφαση που «για άλλη μια φορά τονίζει την ελληνική ιδιαίτερότητα που οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση που δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες».

Υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται, επισημαίνει η ΝΔ. «Ο ναζισμός και ο σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας ασφαλώς καταδικαστέες από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» τονίζει. «Η διαφορετική ιδεολογική τους αφετηρία και η μεταξύ τους σύγκρουση, ούτε εξισώνει, αλλά ούτε και εξαγνίζει, κανέναν από τους δύο. Η συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη πρέπει να αφορά κυρίως το μέλλον της. Ωστόσο, ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη και τις ευαισθησίες του κάθε Κράτους - Μέλους είναι επιβεβλημένος.»

Η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «και σε αυτό το θέμα επιχειρεί να "ψαρέψει" ψήφους στο χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, ενώ είναι προφανές ότι πλέον δεν έχει καμία σταθερή ιδεολογική και πολιτική βάση».

Ένταση σημειώθηκε όταν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης είπε σε στελέχη της ΝΔ: «Ξεχνάτε από ποια πολιτική οικογένεια κατάγεστε» και «ποιοι ήταν οι συνεργάτες των Γερμανών στην Ελλάδα». «Ντροπή σας για όσα είπατε" ήταν η αντίδραση του αν. εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Κυρανάκη. «Ζητώ να ανακαλέσετε γιατί αφήνετε αισχρά υπονοούμενα του Αυριανισμού».