Η κόντρα ξεκίνησε για τα εγκλήματα του ναζισμού και του κομμουνισμού και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στη ΝΔ για ακροδεξιές τάσεις. Ακολούθησε η αντιπαράθεση με επίκεντρο την επίθεση αναρχικών στο κτίριο του ΔΟΛ στην Μιχαλακοπούλου και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε όταν το Μαξίμου έσπευσε να την χρεώσει στον Ρουβίκωνα ο οποίος όμως την διέψευσε.

Ο στόχος της Πειραιώς είναι να καταδείξει τη σύγχυση που υπάρχει στην ταυτότητα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε μνημονιακότερος όλων, τιμωρώντας με τα σκληρά μέτρα που ψήφισε περισσότερο τους αδύναμους για τους οποίους υποτίθεται ότι ήρθε στην εξουσία, επιχειρεί τώρα να αναδείξει ένα αριστερό πρόσημο και ταυτόχρονα να κλείσει το μάτι στους αντιεξουσιαστές όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές. Να βάλει φρένο στις διαρροές που έχει στα αριστερά του είναι η εκλογική στόχευση του. Το όλο προφίλ όμως που καλλιεργεί τις τελευταίες ημέρες δεν συνάδει με το στρατηγικό αφήγημα που θέλει να προβάλλει με την έλευση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. «Έτσι αντιλαμβάνεται ο Τσίπρας την ...ανάπτυξη, δείχνοντας ανοχή στον Ρουβίκωνα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη του στενού του επιτελείου.

Στην κοινή γνώμη έχει περάσει η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει καλά μαζί τους σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης στο Σκάι. «Παραδοσιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ στενές σχέσεις με τα Εξάρχεια και όλους αυτούς τους χώρους» τόνισε. «Είχε και μία συνιστώσα, τη “Ρόζα”. Η πολιτική έκφραση των Εξαρχείων ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί με το που έγινε κυβέρνηση αυτό να άλλαξε ως ένα βαθμό, αλλά σε γενικές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει αυτές τις δυνάμεις με φιλική διάθεση.»

Ο Αδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε και ένα διαδικτυακό γκάλοπ. Έθεσε το ερώτημα εάν οι αναρχικοί θα χτυπούσαν τα γραφεία του ΔΟΛ στην περίπτωση που τον αγόραζε ο Ιβάν Σαββίδης που κατά τη ΝΔ εκφράζει τη διαπλοκή δια χειρός Τσίπρα. Το 85% απάντησε «όχι».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις διχασμού αποτυγχάνουν» τόνισε στον Σκαι. «Ολος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η ΝΔ είναι πραγματικά η κοίτη του φιλελεύθερου πραγματισμού, ότι είναι η παράταξη η οποία επί Κ. Καραμανλή νομιμοποίησε το ΚΚΕ το 1974, η παράταξη που επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνεργάστηκε με την Αριστερά του Χαρίλαου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου, ενώνοντας τους Έλληνες. Έκανε αναφορά και στον Παύλο Μπακογιάννη «ένα από τα πλέον σπουδαία στελέχη αυτής της παράταξης, πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθεια να χτίσει γέφυρες» όπως είπε.