Ακούστηκε, χωρίς να διαψευστεί, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Πεκίνο, όπου έγινε δεκτός με πλήρεις τιμές από τον πρωθυπουργό Λι Τσεγιάνγκ, τους υπουργούς του και τους επικεφαλής της Cosco, ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε πιέσεις ώστε να πέσουν οι τόνοι της εντονότατης παρασκηνιακής διαμάχης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το αυτό έχουν ζητήσει οι Κινέζοι, κατά τις ίδιες πηγές, και από τον πρωθυπουργό ο οποίος αποδίδει στον προκάτοχο του χαρακτηρισμούς μόνο στη … «γαλλική» αργκό.

Ο κ. Σαμαράς δεν ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις αφού είναι γνωστό ότι εκφράζεται ομοίως για τον διάδοχο του. Πήγε όμως ένα βήμα πιο πέρα, προκαλώντας την έκπληξη των οικοδεσποτών του όταν στη συζήτηση τους για την πορεία επένδυσης της Cosco στην Ελλάδα, αναφέρθηκε με τόσες λεπτομέρειες στις εργασίες και τις προοπτικές του ομίλου ώστε άφησε τους Κινέζους με το στόμα ορθάνοιχτο.

Πού τα ήξερε όλα αυτά αφού έχει αποχωρήσει από την πρωθυπουργία 2,5 χρόνια και βάλε; Στην Αθήνα επιμένουν ότι πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, έλαβε σχετική πληροφόρηση για την Cosco από πρώην κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης το οποίο δραστηριοποιείται στην επένδυση παρέχοντας τις άρτιες συμβουλές του.

Κοντολογίς, οι… «δρόμοι του μεταξιού» έχουν πάντα τον τρόπο να … διασταυρώνονται.