Μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνηµονίων οι εργασιακές σχέσεις να θυµίζουν Μεσαίωνα, όµως φαίνεται πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα όλων… Τα εκατοντάδες στελέχη, σύµβουλοι, γραµµατείς, ειδικοί και επιστηµονικοί συνεργάτες που περνούν καθηµερινά τη διπλή, µεγάλη, σιδερένια πόρτα του Μεγάρου Μαξίµου µε προορισµό τα γραφεία τους µπορεί να… νυχτώσει για να την ξαναπεράσουν, σίγουρα όµως θα ανταµειφθούν για την εργασία και τον κόπο τους.  

Και αυτό γιατί µόνο για τους τρεις µήνες του καλοκαιριού, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισµό αποκλειστικά για υπερωριακή απασχόληση και την εργασία των εξαιρέσιµων ηµερών και νυκτερινών ωρών αυτών των συνεργατών είναι σχεδόν… 150.000 ευρώ!
Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν δηµοσιευθεί στη ∆ιαύγεια για τους µήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο τα πολιτικά γραφεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη ∆ραγασάκη, του υφυπουργού του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρη Λιάκου, του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, του υπουργού Επικρατείας για τον Συντονισµό του Κυβερνητικού Εργου, Χριστόφορου Βερναρδάκη, του υπουργού Επικρατείας (για τα θέµατα Καθηµερινότητα του Πολίτη), Αλέκου Φλαµπουράρη και φυσικά η Γενική Γραµµατεία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πέρα από τις µηνιαίες απολαβές οι υπερωρίες των συνεργατών τους άγγιξαν τις 149.400 ευρώ!

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ. Πιο συγκεκριµένα για τον Ιούνιο οι υπερωριακές απολαβές των υπαλλήλων του Μεγάρου Μαξίµου ήταν συνολικά 55.500 ευρώ. Με τη Γενική Γραµµατεία του πρωθυπουργού, να έχει τη µερίδα του λέοντος, διεκδίκησε για το έµψυχο δυναµικό της 21.000 ευρώ. Στη δεύτερη θέση - και µε µεγάλη διαφορά από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα - είναι το πολιτικό γραφείο του Γιάννη ∆ραγασάκη, όπου ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεργάτες και υπάλληλοι δούλεψαν και κέρδισαν συνολικά 8.800 ευρώ, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το γραφείο του Χριστόφορου Βερναρδάκη µε 8.300 ευρώ. Τέταρτος στη σειρά βρίσκεται ο υπουργός για την Καθηµερινότητα του Πολίτη, Αλέκος Φλαµπουράρης, όπου για τους υπεραπασχολούµενους υπαλλήλους του δόθηκαν 7.000 ευρώ. Ακολουθούν οι συνεργάτες του κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, όπου µόνο για τον µήνα Ιούνιο φαίνεται πως µοιράστηκαν 6.100 ευρώ,ενώ στην τελευταία θέση µε µόλις 4.300 ευρώ βρίσκεται το γραφείο του ∆ηµήτρη Λιάκου.

Παρόµοια η κατάσταση και τον δεύτερο µήνα του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, όπου οι µεταβολές που σηµειώθηκαν στις τραπεζικές απολαβές των συνεργατών είναι σχεδόν µηδαµινές. Συγκεκριµένα όλα τα πολιτικά γραφεία των υπουργών και του Ελληνα πρωθυπουργού που στεγάζονται στο Μέγαρο Μαξίµου σηµείωσαν ακριβώς την ίδια υπερωριακή απασχόληση, κρατώντας τις οικονοµικές τους αποδοχές στα ίδια επίπεδα. Εξαίρεση αποτελεί το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, αφού όπως φαίνεται οι συνεργάτες του ξεκίνησαν νωρίτερα τα «µπάνια του λαού» παίρνοντας µόλις 6.200 ευρώ για υπερωρίες (από τις 8.300 ευρώ του περασµένου µήνα). Ετσι οι υπερωρίες του Ιουλίου συνολικά για τους υπαλλήλους των γραφείων του Μεγάρου Μαξίµου έφθασαν τις 53.400 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Η µεγάλη πτώση, όµως, σηµειώθηκε τον Αύγουστο µε τις καλοκαιρινές διακοπές να µπαίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα και τα υπουργικά γραφεία να κλείνουν νωρίς το απόγευµα ή να… υπολειτουργούν. ∆ιά του λόγου το ασφαλές, µόλις για 40.500 ευρώ αξιολογήθηκαν οι εµφανώς λιγότερες ώρες των υπαλλήλων της κυβέρνησης. Αναλυτικότερα, αισθητή η διαφορά είναι στη Γενική Γραµµατεία του πρωθυπουργού όπου η µείωση που σηµειώθηκε είναι ύψους 6.300 ευρώ, µε το συνολικό ποσό για τις υπερωρίες των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα να είναι 14.700 ευρώ. Το… χαλαρό κλίµα είναι εµφανές και στα υπόλοιπα γραφεία, αφού σχεδόν σε όλα σηµειώνεται µείωση των υπερωριακών αποδοχών από 30% έως και 45% (τουλάχιστον από τον Ιούνιο). Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το γραφείο του ∆ηµήτρη Λιάκου µε 3.100 ευρώ, του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου µε 4.400 ευρώ, του Χριστόφορου Βερναρδάκη µε 4.500 ευρώ και του Αλέκου Φλαµπουράρη µε 5.000 ευρώ. ∆εν επέλεξαν όµως όλοι το δρόµο για τις παραλίες αφού το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη ∆ραγασάκη, δεν µείωσε καθόλου τις ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων του λαµβάνοντας για ακόµη ένα µήνα 8.800 ευρώ.

Άλλη κυβέρνηση, άλλες συνήθειες

Ταξιδεύοντας στο όχι και τόσο µακρινό 2014 οι συνήθειες της περασµένης κυβέρνησης γύρω από το… ευαίσθητο ζήτημα των υπερωριών των υπαλλήλων του Μεγάρου Μαξίµου διαφέρουν και µάλιστα αρκετά. Στην κυβέρνηση Νέας ∆ηµοκρατίας – ΠΑΣΟΚ το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τους ίδιους καλοκαιρινούς µήνες φθάνει τις 106.400 ευρώ. Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί πως οι υπερωρίες όχι µόνο ήταν σχεδόν 29% µειωµένες από τα σηµερινά δεδοµένα, αλλά εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως όσο προχωρούσε το καλοκαίρι τόσο αυξανόταν και ο αριθµός τους προκειµένου τα γραφεία να παραμείνουν όσο το δυνατόν λειτουργικά. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τις αποφάσεις που είχαν δημοσιευθεί στη ∆ιαύγεια τους µήνες Ιούνιο και Ιούλιο οι δύο κυβερνήσεις σηµειώνουν διαφορά 26.000 ευρώ και 20.100 ευρώ αντίστοιχα (µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. να δίνει τα περισσότερα), ενώ τον Αύγουστο η κυβέρνηση Ν.∆. – ΠΑΣΟΚ στέφθηκε «πρωταθλήτρια» υπερωριών κατά 3.100 ευρώ. Αναλυτικότερα τον Ιούνιο του 2014 οι υπερωρίες στα γραφεία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαµαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Επικρατείας, ∆ηµήτρη Σταµάτη, και της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, ήταν µόλις 29.500 ευρώ. Τον Ιούλιο σημειώνοντας µια µικρή αύξηση έφθασε τις 33.300 ευρώ και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου 43.600 ευρώ.