Εντύπωση και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστηµα η παρασκηνιακή επαναδραστηριοποίηση του πρώην υπουργού κ. Κώστα Λαλιώτη. «Κινείται όπως παλιά…», αναφέρουν όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την πολιτική πορεία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η αίσθηση που προκύπτει από τη σχετική κινητικότητα δεν είναι άλλη από το ζωηρό (και διαχρονικό) ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την επανένωση της Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει γραφτεί κατά κόρον ότι ο κ. Λαλιώτης διαδραµάτιζε παρασκηνιακό ρόλο, ως µυστικοσύµβουλος πρωτοκλασάτων υπουργών της σηµερινής κυβέρνησης. Φυσικά, όπως ήταν αναµενόµενο, η σχετική φηµολογία διαψεύστηκε µε το… καληµέρα. Παρά τις διαψεύσεις, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήµ» γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνοµιλεί αλλά και επιθυµεί να έχει ρόλο στις διεργασίες που λαµβάνουν χώρα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το ενδιαφέρον του έχει γίνει ακόµη πιο ζωηρό, µε δεδοµένο ότι αρχηγός της Ν.∆. είναι ο γιος του αείµνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος… «Ενα πράγµα δεν µπορεί να ζήσει ο Λαλιώτης στην πολιτική», αναφέρουν όσοι συνοµιλούν µαζί του και προσθέτουν: «Να δει τον νεότερο Μητσοτάκη να κυβερνά την Ελλάδα». Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος της κινητικότητας που αναπτύσσει σε όλα τα επίπεδα ο πρώην υπουργός, ο οποίος στήριξε ένα µεγάλο µέρος της πολιτικής του καριέρας στην κόντρα µε τον τότε αρχηγό της Ν.∆. και µετέπειτα πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Για έναν λόγο θα επέστρεφε στην ενεργό πολιτική: για να αποτρέψει το ενδεχόµενο να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος», υποστηρίζουν πρόσωπα που τον γνωρίζουν και από την καλή και από την ανάποδη. Με δεδοµένο ότι ο χώρος του Κέντρου είναι κατακερµατισµένος και δεν υπάρχει ηγετική µορφή στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λαλιώτης εκτιµά (αν και δεν το λέει ευθέως) ότι ο µόνος τρόπος για να αποτραπεί το ενδεχόµενο της συγκρότησης κυβέρνησης από τη σηµερινή Ν.∆. δεν είναι άλλος από την ενοποίηση του χώρου, στον οποίο ηγετικό ρόλο διαδραµατίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

 Και επειδή οι διαδροµές και οι στόχοι των πολιτικών, σχεδόν πάντα, είναι ταυτισµένες µε πρόσωπα, ουδείς παραβλέπει ότι µετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική ο κ. Λαλιώτης βρήκε «καταφύγιο» στις Εκδόσεις Λιβάνη. Ως γνωστόν, ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού οµίλου από πολύ νωρίς µετακινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας απευθείας επαφή µε τον σηµερινό πρωθυπουργό.

Επιστέγασµα αυτής της σχέσης ήταν η υποψηφιότητα του κ. Ηλία Λιβάνη στη Β’ Αθήνας µε το κυβερνών κόµµα, όπως και η πρόσφατη έκδοση της εφηµερίδας «Νέα Σελίδα», που κινείται εµφανώς στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με βάση τα όσα ακούγονται, καθοριστικό ρόλο στον «γάµο» Λιβάνη ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει παίξει ο κ. Λαλιώτης, που θεωρούσε ότι ο κ. Αντώνης Λιβάνης ήταν και παραµένει ένας από τους χρησιµότερους ανθρώπους για τον οποιονδήποτε ηγέτη. Πέρα, όµως, από την ως άνω προσέγγιση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ ήταν το πρόσωπο που έφερε ακόµη πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ τον επιχειρηµατία και φίλο του, ∆ηµήτρη Μελισσανίδη. Για την ιστορία και µόνο, αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί κοινό µυστικό στην αθηναϊκή πιάτσα η διαχρονική (φιλική) σχέση των Μελισσανίδη, Λαλιώτη και Λιβάνη. Οπως επίσης κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει την απεριόριστη εκτίµηση που έτρεφε στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά το αφεντικό της ΑΕΚ.

Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο είχε ακουστεί ότι ο κ. Μελισσανίδης, κατά τη διάρκεια των εσωκοµµατικών εκλογών στη Ν.∆. και γνωρίζοντας τη διαχρονική βεντέτα που είχε ο κ. Λαλιώτης µε την οικογένεια Μητσοτάκη, είχε µεσολαβήσει για να έρθει ο κ. Λαλιώτης πιο κοντά µε τον κ. Σαµαρά, τον τότε αντίπαλο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.∆. Σε κάθε περίπτωση, το λιώσιµο των πάγων ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ιδιοκτήτη της Aegean και µέτοχο του ΟΠΑΠ, ∆ηµήτρη Μελισσανίδη, φαίνεται να έχει συµβάλει εκτός όλων των άλλων και στην προσθήκη αρκετών µέσων ενηµέρωσης στην κυβερνητική φαρέτρα. Τέλος, ουδείς (ούτε και ο Κ. Λαλιώτης) παραβλέπει την επιρροή που έχει γενικότερα στο σύστηµα ο ΟΠΑΠ.

H βεντέτα με την οικογένεια Μητσοτάκη  

Ο κ. Κώστας Λαλιώτης κρατά ζωντανή (έστω και παρασκηνιακά) τη συγκεκριµένη πολιτική βεντέτα, αφού δεν µπορεί να χωνέψει ότι µετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 2009, είχε βγάλει σε πλειστηριασµό το πατρικό σπίτι του πρώην γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ στα ∆ολιανά Αρκαδίας. Ο επίτιµος πρόεδρος της Ν.∆. ζητούσε να του καταβληθεί το ποσό των 100.000 ευρώ, το οποίο είχε επιδικάσει το Εφετείο Αθηνών ως αποζηµίωση, αφού είχε κρίνει ως συκοφαντικά και δυσφηµιστικά τα όσα είχε καταγγείλει ο κ. Λαλιώτης για άνοµες σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη µε τη λιβεριανή off shore εταιρεία Mayo. Ο Κώστας Λαλιώτης το 2001, ως υπουργός ΠΕΧΩ∆Ε, είχε καταγγείλει ότι µέσω τροφοδότη λογαριασµού της Mayo Investments Corporation η Νέα ∆ηµοκρατία και η οικογένεια του κ. Μητσοτάκη διακινούσαν «µαύρο» χρήµα την περίοδο 1989-1993. Μετά τις καταγγελίες, οι Κ. Μητσοτάκης και Κ. Λαλιώτης αλληλοµηνύθηκαν για συκοφαντία και εξύβριση, ζητώντας ο ένας από τον άλλον αποζηµίωση 1 δισ. δρχ. (2,934 εκατ. ευρώ). Τον Ιούνιο του 2006, το Εφετείο Αθηνών επιδίκασε και στους δύο την καταβολή χρηµατικών αποζηµιώσεων για ηθική βλάβη, 100.000 ευρώ στον Κ. Λαλιώτη και 22.000 ευρώ στον Κ. Μητσοτάκη. Μετά την απόφαση του Εφετείου, τον Ιούνιο του 2006, ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωµένος, γιατί επιτέλους αποκαλύφθηκε τόσο η ύπαρξη της Mayo όσο και η διακίνηση εκατοµµυρίων «µαύρων» δολαρίων προς το κόµµα της Ν.∆.