Στον αντίποδα της υπόθεσης εξαπάτησης της οικογένειας του Χρήστου Καλογρίτσα από την κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως ο ίδιος την αφηγείται στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, βρίσκεται µια άλλη παρόµοια περίπτωση, µε εξίσου βαρύ όνοµα και ιστορία. Αυτή της οικογένειας του αείµνηστου Αντώνη Λιβάνη, µε πρωταγωνιστή τον γιο του, Ηλία.

Με τη διαφορά πως η επιχειρηµατική ενασχόλησή του µε τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, για να προσφέρει προπαγανδιστική εξυπηρέτηση στο κόµµα της Αριστεράς, µέχρι σήµερα δεν έχει επεισοδιακή κατάληξη. Απλώς παρουσιάζει οµοιότητες µε την υπόθεση του Χρ. Καλογρίτσα ως προς το ηθικό της σκέλος.

Τα επιμέρους επικοινωνιακά εγχειρήματα, όπως η έκδοση της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», είχαν ζημιογόνο κατάληξη
Στη φράση «Με προδώσαν οι φίλοι µου», που ακούστηκε αλλεπάλληλες φορές από τον «κόκκινο» εργολάβο στην κατάθεσή του εναντίον του Νίκου Παππά, αποτυπώνεται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, και η πικρία του Ηλία Λιβάνη για το πολιτικό και οικονοµικό κόστος µε το οποίο επιβαρύνθηκε για χάρη της αριστερής κυβέρνησης. Και αυτός από το 2015 έως το 2019 πρόσφερε την «περιουσία» του ονόµατος της οικογένειάς του στον αγώνα της Αριστεράς και υπήρξε µάλιστα «µπροστάρης», θέτοντας υποψηφιότητα µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Σήµερα, όµως, εµφανίζεται αποστασιοποιηµένος από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας πως δεν του βγήκε σε καλό η πολυεπίπεδη συνεργασία που είχε στο παρελθόν µε το σύστηµα του Αλ. Τσίπρα.

Τον πήρε η κάτω βόλτα, σε οικονοµικό επίπεδο

Κοντολογίς, φέρεται να υποστηρίζει πως «τον πήρε η κάτω βόλτα σε οικονοµικό επίπεδο», αφού τα επιµέρους επικοινωνιακά εγχειρήµατα που δροµολόγησε επί των ηµερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η έκδοση της εφηµερίδας «Νέα Σελίδα», που στελεχώθηκε µε υποδεικνυόµενους από το Μέγαρο Μαξίµου και την Κουµουνδούρου δηµοσιογράφους, όπως την Κ. Ακριβοπούλου και τον Σ. Καψώχα, είχαν ζηµιογόνο κατάληξη. Κάτι που επέδρασε καθοριστικά και στη φήµη της οικογένειάς του, αφού στο τέλος τον έβγαλαν στη σέντρα της αρνητικής δηµοσιότητας πολλοί εργαζόµενοι που έµειναν απλήρωτοι όταν έκλεισε η συγκεκριµένη εφηµερίδα, ενώ από την επίµαχη µιντιακή του προσπάθεια προκλήθηκαν οικονοµικές παρενέργειες και στον ιστορικό εκδοτικό όµιλο που είχε ιδρύσει ο αείµνηστος πατέρας του, Αντ. Λιβάνης.

Το προηγούµενο διάστηµα, άλλωστε, είχαν δει το φως της δηµοσιότητας ουκ ολίγα ρεπορτάζ µε ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφορικά µε τις οικονοµικές επιδόσεις ή και τις δυνατότητες επιβίωσης της ιστορικής επιχείρησης της οικογένειάς του

Το «πρόσωπο» της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Σε στρατηγικό επίπεδο, αν η περίφηµη αµφίπλευρη διεύρυνση που επιχειρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούµενη πενταετία, µε όρους επικοινωνιακής τακτικής, είχε τα χαρακτηριστικά ενός νοµίσµατος, τότε στη µία όψη θα απεικονιζόταν ο «κόκκινος» εργολάβος Χρ. Καλογρίτσας, που λειτούργησε ως «µπροστινός» µε την έκδοση της εφηµερίδας «Documento», και στην άλλη ο «σοσιαλιστής» και γιος του στενού συνεργάτη του Ανδρ. Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, Ηλίας, που υπήρξε «µπροστάρης» στην έκδοση της «Νέας Σελίδας», ακολουθώντας µια γραµµή µε «κεντροαριστερή» απόχρωση.

Υπήρξε «μπροστάρης», θέτοντας υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές, αλλά σήμερα εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Για την εµπλοκή του εµβληµατικού ονόµατος της οικογένειας Λιβάνη στις πολιτικές, επικοινωνιακές και εκλογικές επιδιώξεις του Αλ. Τσίπρα, την ευθύνη φέρει στο ακέραιο ο ίδιος ο Ηλίας Λιβάνης. Τόσο ο πατέρας του όσο και η αδελφή του, Γιώτα, απέφυγαν να εκτεθούν δηµοσίως υπέρ του Αλ. Τσίπρα το διάστηµα που ο τελευταίος τους είχε πλαγιοκοπήσει «οικογενειακώς».

Οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως ο Ηλίας Λιβάνης εξετέθη υπερβολικά και απροκάλυπτα σε πολλά µέτωπα υπέρ της στήριξης της διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα από τον πρώην γραµµατέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, ο οποίος ήταν και σύµβουλος του εκδοτικού οίκου Λιβάνη µετά την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική, αλλά και από διάφορους επιχειρηµατίες που είχαν επενδύσει στην πρωθυπουργία του Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του Χρ. Καλογρίτσα, που ορίστηκε «µπροστινός» από την κυβέρνηση της Αριστεράς στον χώρο των ΜΜΕ, περίπου το ίδιο συνέβη και µε τον Ηλ. Λιβάνη, ο οποίος σήµερα εµφανίζεται να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο για τη ζηµιά που του προκάλεσε αυτή η επιλογή.

Αλλωστε, ο ίδιος, σύµφωνα µε τα όσα είχαν δει το φως της δηµοσιότητας την εποχή που οι εργαζόµενοι της «Νέας Σελίδας» διεκδικούσαν τα δεδουλευµένα τους επειδή τους είχε απλήρωτους, φέρεται να είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τα συµφωνηθέντα.