Μια επίσκεψη που η κυβέρνηση έκανε ό,τι µπορούσε για να την κρατήσει µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας έγινε την εβδοµάδα που πέρασε στην Αθήνα. Ο Ολλανδός Μάρτιν Φέρβεϊ, που ο επίσηµος τίτλος του είναι «γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας ∆ιαρθρωτικών Μεταρρυθµίσεων της Ε.Ε.» και ουσιαστικά αποτελεί τον διάδοχο του Χορστ Ράιχενµπαχ, βρέθηκε στην Αθήνα για λιγότερο από 30 ώρες. Κι όµως στο σύντοµο αυτό χρονικό διάστηµα κατάφερε να… επιθεωρήσει τρία υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας και Εξωτερικών), την Υπηρεσία Ασύλου και να επισκεφθεί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Υπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ. Από το αντικείµενο των υπουργείων και των άλλων φορέων τους οποίους επισκέφθηκε γίνεται αντιληπτό πως το θέµα για το οποίο έκανε την επίσκεψη-αστραπή ήταν το Προσφυγικό, που αρχίζει και πάλι να βρίσκεται στις πρώτες γραµµές της επικαιρότητας, µε τον αρµόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα να µην παίρνει υψηλό βαθµό από τον Ευρωπαίο αξιωµατούχο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο κορυφαίος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ανέλαβε τη θέση του Ράιχενµπαχ τον Σεπτέµβριο του 2015, πήγε και από την Κατεχάκη όπου εδρεύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ επισκέφθηκε δύο διαφορετικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών τόσο στο κεντρικό κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του Νίκου Κοτζιά όσο και εκείνο στη Βασ. Σοφίας 1. Ολες οι συναντήσεις που είχε ο πανίσχυρος Ευρωπαίος αξιωµατούχος έγιναν χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις, γεγονός που σηµαίνει πως οι οικοδεσπότες είχαν λόγους να τις κρατήσουν µυστικές. Ισως επειδή αυτή η τόσο σύντοµη παρουσία δεν έκρυβε ευχάριστα νέα για την κυβέρνηση…

Την ίδια ώρα ο κ. Μουζάλας, αν και «βλέπει» να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για ενδεχόµενες διαδροµές τζιχαντιστών στην Ευρώπη µέσω Ελλάδας, προχωρά σε προσλήψεις στα hot spots, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανδρώνοντας ουσιαστικά τα κέντρα υποδοχής µε εργαζόµενους 8µηνης σύµβασης δύο σχεδόν χρόνια µετά το ξέσπασµα της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριµένα, προχώρησε σε προσλήψεις 363 εργαζοµένων για τα hot spots της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου, της Κω, της Σάµου και της κεντρικής διοίκησης, χωρίς να εξηγεί πώς λειτουργούσαν µέχρι τώρα οι συγκεκριµένες δοµές, αν ήταν απαραίτητοι οι εν λόγω διορισµοί και αν θα καλύψουν έκτακτες ανάγκες.