Πολεμικές επανορθώσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ζητεί από τη Γερμανία η Πολωνία, ξανανοίγοντας έναν φάκελο που είχε κλείσει εδώ και επτά δεκαετίες, από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι. «Είναι καιρός να διαλύσουμε τη σκιά που ρίχνει η γερμανική εισβολή του 1939 και τα ανεπίλυτα μετά τη λήξη του πολέμου ζητήματα στις πολωνογερμανικές σχέσεις» φέρεται ότι δήλωσε ο Πολωνός υπουργός.

Στην πραγματικότητα, το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων «σιγοκαίει» τον τελευταίο καιρό στα ενδότερα της δεξιάς πολωνικής κυβέρνησης: άλλοτε με δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του υπουργού Αμυνας Αντόνι Μακέρεβιτς («η Μέρκελ, ο Μακρόν και άλλοι θέλουν να σβήσουν από την ιστορική μνήμη της Ευρώπης την τύχη των Πολωνών στα χέρια της Γερμανίας»), ή του υπουργού Εσωτερικών Μάριους Μπλάστσακ, και άλλοτε από τα χείλη της ίδιας της Πολωνής πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο, η οποία υποστηρίζει πως, μέσω των επανορθώσεων, η χώρα της ζητεί απόδοση δικαιοσύνης.

Η νομική υπηρεσία της γερμανικής Bundestag ανακοίνωσε ότι δεν υφίσταται θέμα αξιώσεων, επικαλούμενη όχι μόνο τη συμφωνία του 1953, με την οποία η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε παραιτηθεί από κάθε αξίωση, αλλά και τη νεότερη, τη «Συνθήκη Τελικής Διευθέτησης» του 1990, που έβαζε τέλος στο θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας IBRiS αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Πολωνών (51%) είναι αντίθετη στο αίτημα καταβολής πολεμικών επανορθώσεων, έναντι του 24% που το υποστηρίζει.

Στο ρεπορτάζ του για τις πολωνικές αποζημιώσεις, ο ιστότοπος Russia Today δεν παραλείπει να υπενθυμίσει και την αξίωση της Ελλάδας, το 2015, για πολεμικές επανορθώσεις ύψους 278,7 δισ. ευρώ, η οποία επίσης απορρίφθηκε από τη Γερμανία.

πηγη: heleftheriatypou.gr