Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία και κοινοποίησε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δημας. Ο κ. Δήμας σημειώνει  σε βίντεο του, πως το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος - βαίνουν μειούμενοι και το 2017.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας τονίζει πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν το Φεβρουάριο του 2016. Ταυτόχρονα, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.

Σε ότι αφορά το επιχείρημα της Κυβέρνησης πως το ΕΣΠΑ καταγράφει θετικούς ρυθμούς απορροφητικότητας, ο κ. Δήμας τονίζει πως πρόκειται για «ψέμα», καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζει «παρέλαβαν ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο του ΕΣΠΑ και το μόνο που είχαν ήταν να τρέξουν τις προκηρύξεις αλλά απέτυχαν και σε αυτό».

Δείτε το βίντεο: