Χαμηλά κρατάει τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με τις εξαγγελίες που θα κάνει από το βήμα της Δ.Ε.Θ στις 16 – 17 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. " Στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολο να είναι κανείς αρεστός σε όλους" τόνισε στη συζήτηση που είχε με μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. "Και αν είναι αρεστός σε όλους, μάλλον θα σταματήσει να είναι χρήσιμος". Ξεκαθάρισε ότι αυτήν την τακτική θα ακολουθήσει στην Δ.Ε.Θ. Δεν προτίθεται να επαναλάβει τα σφάλματα του παρελθόντος, να προδικάσει, δηλαδή, ένα πλέγμα ακοστολόγητων και μαξιμαλιστικών προτάσεων μόνο και μόνο για να είναι "αρεστός και ευχάριστος στο εθνικό ακροατήριο."

Η Πειραιώς θεωρεί ότι η ΔΕΘ ήταν ένα "σκηνικό ψεύδους" για τον Αλέξη Τσίπρα και όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε "αυταπάτες" όπως ο ίδιος ομολόγησε και ως πρωθυπουργός καθώς συνέχισε να λέει ψέματα με τα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ να τον διαψεύδουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στο χαρτί της αξιοπιστίας. Απευθύνεται στους καχύποπτους και διστακτικούς πολίτες οι οποίοι άκουσαν πολλά αλλά στην πράξη είδαν τα χειρότερα, οπότε δεν εμπιστεύονται μέχρι στιγμής κανένα πολιτικό κόμμα και παραμένουν στις δεξαμενές των αναποφάσιστων και της αποχής από τις κάλπες. Η πρόκληση της ΝΔ για την επόμενη μέρα είναι να προτείνει ένα νέο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, το οποίο θα αντιμετωπίζει και τις τρεις πτυχές του κοινωνικού διαλόγου την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία.

Οι αδύναμοι βρίσκονται στη στόχευση του προέδρου της ΝΔ. "Θα μιλήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω" τόνισε.
"Θα τονίσουμε το γεγονός ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν προστατεύει πρώτα - πρώτα τους πιο αδύναμους".

Η ατζέντα της οικονονομίας και η μεγάλη υστέρηση που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η αξιοποίηση του πακέτου Γιούνγκερ αλλά και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παραμένει αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι το κλειδί της επανεκκίνησης.

«Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. "Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις" τόνισε. "Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.»

Ως προς τον ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι λόγω κακής διαχείρισης από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχαν ανακοινώσει τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις πέντε.

Στην επιτακτική ανάγκη για αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση που είχε με τους Προέδρους και τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τραπεζών μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πως θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό, πως προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, καθώς και το ζήτημα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς μέσω της χορήγησης νέων δανείων σε επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας.