Για την προσπάθεια δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντώνται με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.

Τόνισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές», και είπε ότι θέλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να του απαντήσουν δύο βασικά ερωτήματα: Όσοι ήδη επενδύουν στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν επενδύσει ακόμα, ποιος είναι ο λόγος που τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί.

Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Είπε ότι προσωπικά θα είναι επικεφαλής μιας task force που θα είναι σε θέση, αν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζει τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όπως μπορεί, την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση.



«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό -«και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε».

Μακρόν: Οι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα». Πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Όπως επεσήμανε ο κ.Μακρόν, «η Ελλάδα έχει περάσει μία περίοδο δύσκολη, στη διάρκεια μίας κρίσης ελληνικής αλλά συνάμα και ευρωπαϊκής. Η Γαλλία, με αίσθημα ευθύνης βρέθηκε στο πλευρό της από κοινού με την κοινοτική αλληλεγγύη που υπήρξε», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην κανονικότητα».

«Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε την οδό των επενδύσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Και αυτό πρέπει να γίνει μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων. Η γαλλική κυβέρνηση και οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει έμφαση όχι μόνον σε παραδοσιακές μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως των τροφίμων αλλά και σε νέες, με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την πληροφορική, με στόχο τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μακρόν είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Στην εκδήλωση ήσαν παρόντες οι Αλ. Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, Δημ. Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας, Ν. Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημ. Τζανακόπουλος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλ. Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Στ. Πιτσιόρλας υφυπουργός Οικονομίας.