Στρατηγική αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί η ΝΔ, λίγα 24ωρα πριν από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, 15-17 Σεπτεμβρίου, που θεωρείται βαρόμετρο. Το φλερτ Τσίπρα με τους επενδυτές αλλά και το «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα» που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στο στόχαστρο, ιδιαίτερα μετά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να χτίσει το προφίλ του «σοβαρού» πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπως επισημαίνει η Πειραιώς.

Σήμερα βουλευτές της ΝΔ, υπό τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα, καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για την περίπτωση της συζύγου του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά. «Ο κ. Τσίπρας μίλησε στη ΔΕΘ για ένα μοντέλο αξιοκρατίας, διαφάνειας, ελέγχου στο δημόσιο και κατάργησης του πελατειακού κράτους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Την ίδια ώρα, υπήρχε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ένα άρθρο για τη σύζυγο του κ. Αριστείδη Μπαλτά. Εάν είναι αληθές, είναι ανατριχιαστικό. Ολόκληρη κυβέρνηση, προφανώς ενορχηστρωμένη από τον κ. Μπαλτά, προκειμένου να βοηθήσει τη σύζυγό του, προχώρησε σε μια σειρά αποφάσεων υπέρ της ανέλιξής της στο δημόσιο και στο τέλος, με ένα "πέτσινο" διδακτορικό της έδωσαν και αναδρομικά. Αυτό είναι το "ηθικό πλεονέκτημα" της Αριστεράς;».

Το όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ συνδέθηκε με την κατάργηση της αριστείας, που αποτελεί προμετωπίδα του εκπαιδευτικού -και όχι μόνο- κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Ταυτόχρονα, η τακτική των «ημέτερων», που έχει διάφορες εκφάνσεις στην κυβέρνηση Τσίπρα, γίνεται αντικείμενο κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που δίνει σκληρό αγώνα επιβίωσης εξοργίζεται με συμπεριφορές που στερούν τις ίσες ευκαιρίες και μάλιστα κατά προκλητικό και ελεγχόμενο τρόπο, όπως τονίζει η Πειραιώς. Το δημόσιο είναι ένα πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς συγκρούονται δυο διαφορετικές προσεγγίσεις, του Τσίπρα και του Μητσοτάκη.

Κλιμάκωση της κόντρας με αφορμή την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Η πεποίθησή του είναι ότι όλα όσα γίνονται στέλνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους. «Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων». Δεσμεύτηκε ότι η δική του κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους» τόνισε. «Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους» ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ. «Μια κυβέρνηση που στέλνει στα "τσακίδια", όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση».