Την απόλυτη πολιτική σκευωρία μεταξύ της ΝΔ και της εταιρείας Eldorado προκειμένου να απομυθοποιήσουν το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού για στροφή στις επενδύσεις βλέπουν τα στελέχη της κυβέρνησης πίσω από τις απειλές της καναδικής εταιρείας ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα μας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι ο χρόνος που εκδηλώθηκε η αντίδραση της εταιρείας έχει να κάνει άμεσα με δυο στοιχεία.

-καταρχήν με το κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην κοινωνία μετά την επίσκεψη Μακρόν αλλά και μετά από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτώντας τη στροφή της κυβέρνησης στις επενδύσεις.

-και δεύτερον με την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που οι δυο πλευρές θα αναζητήσουν το δίκιο τους μέσα από τη διαδικασία της διαιτησίας.

Για την ιστορία, να πούμε ότι με βάση τα όσα λέει η κυβέρνηση η εταιρεία Eldorado αρνείται να κάνει πράξη τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην πραγματικότητα ζητάει από την κυβέρνηση να παρανομήσει και να μην τηρήσει τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει το έργο.

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να προσφύγουν στη διαιτησία – όπως άλλωστε αναφέρεται στη συμφωνία. Η διαδικασία ξεκίνησε τον προηγούμενο Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Προφανώς, λένε τα στελέχη της κυβέρνησης, η Eldorado επιθυμεί να φτιάξει ένα πιεστικό κλίμα προκειμένου να προκαταβάλλει τις εξελίξεις καθώς η αποχώρηση μιας τέτοια εταιρείας από τη χώρα θα δημιουργούσε διεθνές αντίκτυπο. Παράλληλα –λένε οι ίδιοι άνθρωποι– η εταιρεία προσφέρει και μια καλή εκδούλευση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που άλλωστε είχε κάνει και στο παρελθόν.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση που έβγαλε το Μέγαρο Μαξίμου, με την οποία επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ο κ. Μητσοτάκης που στη συνάντησή του (με εκπροσώπους των εργαζομένων) πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρείας ας απαντήσει:

Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας;

Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρεία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;

Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων, σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;»

Είναι ακόμα χαρακτηριστική και η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, ο οποίος τόνισε ότι «θέλουμε επενδύσεις με κανόνες, με εργαλεία, και με μια στόχευση για την έξοδο από την κρίση, χωρίς να γυρίσουμε στην περίοδο πριν από το 2009».