«Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ενώ, ωστόσο, επιμένει σε μια ρητορική που αγγίζει τα όρια της παράλληλης πραγματικότητας στην οικονομία -δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα-, οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμείλικτοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο  αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας, παραθέτοντας τα σχετικά επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.

«Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu/ αναφέρεται πως στην Ελλάδα έχουν εισρεύσει 4,158 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια η χώρα κατατάσσεται 6η από πλευράς εισροής κοινοτικών πόρων. Και αυτή οφειλόμενη στην υψηλότατη προχρηματοδότηση - υψηλότερη ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη. Το χειρότερο όμως είναι πως σε όρους ενδιάμεσων πληρωμών (interim payments), δηλαδή σε χρήματα που πραγματικά έφτασαν στην πραγματική οικονομία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 11η θέση».

«Αντί, λοιπόν, στο κυβερνητικό επιτελείο να ανακαλύπτουν "επιτυχίες" βασισμένες σε φαντασιακούς υπολογισμούς, ας αντιμετωπίσουν, έστω και τώρα, την πραγματικότητα. Μόλις 5 από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις του 2017 έχουν προκηρυχθεί, άλλες 4 εκκρεμούν από το 2016 και εκατομμύρια αναπτυξιακών πόρων λιμνάζουν σε ενδιάμεσα ταμεία. Αν δεν μπορούν, τότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να φύγουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.