Μαζούτ και πίσσα πνίγουν τις γαλάζιες παραλίες της ακτογραμμής στην Αττική. Αποπνικτική μυρωδιά σε Άλιμο, Άγιο Κοσμά, Βούλα, Γλυφάδα. Αυτό είναι ένα μέρος μόνο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που τα τελευταία 24ωρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, με τη ρύπανση να εξαπλώνεται. Μπροστά στις εξελίξεις η κυβέρνηση εμφανίζεται και πάλι ανήμπορη να αναλάβει την ευθύνη, ενώ μέχρι και χθες ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριζε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.  

Οικολογική καταστροφή

Εφιάλτης για ολόκληρο τον Σαρωνικό παραμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα, το οποίο μετέφερε 2.570 τόνους καυσίμων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθανασίας Αγγελοπούλου στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», από το βράδυ της Δευτέρας το μαύρο τσουνάμι της ρύπανσης ξέφυγε προς Φρεαττύδα και Πειραϊκή, ενώ χθες το μεσημέρι η θάλασσα μαύρισε στην αθηναϊκή Ριβιέρα, με το μαζούτ και την πίσσα να καλύπτουν την ακτογραμμή, αναδίδοντας έντονη δυσοσμία. Η ρύπανση απλώθηκε προς τις πλαζ του Ελληνικού, σκέπασε τις ακτές της Γλυφάδας και του Αγίου Κοσμά, προκαλώντας απόγνωση σε κατοίκους και καταστηματάρχες.    

Ευθύνες - αντιδράσεις

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», για το θέμα της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό συμπληρώνει ο Γ.Δ. Ευθυμίου, που καταγράφει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία θέτει το Μέγαρο Μαξίμου προ των ευθυνών του. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η ΝΔ ζήτησε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για ενημέρωση και πρόσθετα μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής. Παράλληλα, βάζει στο στόχαστρο τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, αντί να συντονίζει τις ενέργειες του Λιμενικού, «βρίσκονταν στα τηλεπαράθυρα, σχολιαστής επί παντός επιστητού».