Εκτεθειμένος και με κυβερνητικά στελέχη να παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τα λεγόμενά του είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εκτός από τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ναυαγίου που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή, αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός αναρωτήθηκε «γιατί να μην κάνουν μπάνιο;» οι ενδιαφερόμενοι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τόνισε ότι χρησιμοποιούνται όλα τα ιδιωτικά μέσα σε συνεργασία με τις δυνάμεις του λιμενικού και το ειδικό ευρωπαϊκό σκάφος της EMSA, που διαθέτει πολύ μεγάλη χωρητικότητα.

Αδειάζει Κουρουμπλή ο Ξανθός

«Υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα, γι' αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την καταστροφή από το μαζούτ στον Σαρωνικό. «Αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να συντονιστεί στον ανώτερο βαθμό ο κρατικός μηχανισμός» είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός. «Θα λάβουμε μέτρα» είπε και προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει ούτε να κολυμπά όπου υπάρχει μαζούτ.

Δημαράς: Πιθανές πολιτικές ευθύνες

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή από την κυβερνητική, ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση στο θέμα του ναυαγίου του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 2» που προκάλεσε, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, κινείται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς που, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM, τόνισε πως «πιθανώς να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της ρύπανσης».

Πρόσθεσε πως εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι άργησε να αντιδράσει ο μηχανισμός και οι ευθύνες δεν αφορούν μόνον στους υπαλλήλους και στην εταιρεία. Ερωτηθείς για το τι θα έπραττε ο ίδιος εάν ήταν υπουργός, είπε «αν ήμουν υπουργός Ναυτιλίας, το πρώτο μέλημά μου θα ήταν να αυξήσω τα μέτρα προστασίας στις θάλασσες. Αν είχα πράξει το καθήκον μου, ένα ατύχημα δεν θα με έκανε να παραιτηθώ. Αν είχα αφήσει την κατάσταση να σέρνεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα, τότε θα έλεγα φεύγω».