Η υστέρηση των εσόδων και τα επιπρόσθετα μέτρα του 2018, αλλά και το θέμα του Σαρωνικού που η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να ελέγξει, αφού η ρύπανση όχι μόνο εξαπλώνεται άλλα με ασάφειες και αστοχίες οι υπεύθυνοι του υπουργείου Ναυτλίας δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών, επαγγελματιών καθώς και του οικοσυστήματος που καταστρέφεται, πιέζουν με την πλάτη στον τοίχο τον πρωθυπουργό.

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει σήμερα και η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», η οποία αποκαλύπτει μέρος των επίμαχων διαλόγων που ακούστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Χρήστος Τσιγουρής, όταν οι κάμερες έκλεισαν, ο πρωθυπουργός πήρε και πάλι το λόγο και –σαν να απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο– επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα το 2018 και ζήτησε δύο πράγματα:

-Καλύτερη ροή στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

- Επανεξέταση όλων των κρατικών δαπανών για εξοικονόμηση χρημάτων. Μάλιστα, συνεχίζει το δημοσίευμα, μετά την τοποθέτησή του, ζήτησε όποιο από τα μέλη του Υπουργικού διαφωνεί να καταθέσει την άποψή του ενώπιον όλων. Ο Π. Σκουρλέτης εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με το πρόγραμμα και τους στόχους, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έπιασε το… υπονοούμενο, με χιούμορ παρατήρησε ότι «και οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι θέλουν να πιστεύουν το καλό σενάριο», εξηγώντας το γιατί πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα προαπαιτούμενα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, πάντως, που μίλησε λίγο αργότερα, εμφανίστηκε και πάλι προβληματισμένος. «Μήπως δεν είναι θέμα προβληματικής υλοποίησης αλλά στρεβλού προγράμματος;» φέρετε να αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει αποφάσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος το οποίο στο τέλος μπορεί να έχει αστοχίες.  

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, πολλοί ερμήνευσαν ως «καρφί» για τις συνεχείς εμφανίσεις και επικοινωνιακές γκάφες του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή μια συγκεκριμένη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα που έλεγε: «Εμάς, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες. Και να μην παρασυρόμαστε από τον επικοινωνιακό οίστρο των Μέσων, που πολλές φορές μας οδηγεί και εμάς αντανακλαστικά στο άλλο άκρο».