Οι εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τοποθέτησαν για δεύτερη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και σήμερα, δύο χρόνια μετά την επανεκλογή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα διλλήματα και τα αδιέξοδα τα οποία η ίδια προκάλεσε. Οι αγορές δεν χορεύουν στους ρυθμούς του Αλέξη Τσίπρα, αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έμαθε να χορεύει στους ρυθμούς των δανειστών. Κρατώντας καλά τον χορό των απαιτήσεων και συνεχίζοντας τη μνημονιακή πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις του ότι θα σχίσει τα μνημόνια.

Το σύνθημά του «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» πολλοί εκτιμούν ότι δύο χρόνια μετά αρχίζει να τρομάζει, αφού ο τσαμπουκάς ότι θα τους «τελειώσουμε» έχει παρέλθει. Η αριστερή κυβέρνηση χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια για να υποστείλει τη σημαία της αντίστασης και να ακολουθήσει τους ρυθμούς αλλά και τους δρόμους που η ίδια καταδίκαζε ως αντιπολίτευση. Αστοχίες, λάθη, παραλείψεις, αλλά και μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές που οδήγησε σε περαιτέρω φτωχοποίηση τους Έλληνες, καταγράφουν μια πτωτική πορεία και τα σημεία της αλλαγής στο πολιτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε δύο χρόνια έγραψε και έσβησε δεκάδες υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό.

Πανηγυρίζονταν τη νίκη του, αγκαλιά με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, υπογράμμισε πως έρχεται η ελπίδα, πως τα δύσκολα πέρασαν, πως οι μισθοί και οι συντάξεις θα αυξηθούν. Στον απολογισμό των δύο ετών έχει μετρήσει κανείς μόνο επώδυνα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνησή τους για τους εργαζόμενους. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ όχι μόνο δεν έγινε ποτέ αλλά σήμερα είναι η αριστερή κυβέρνηση που έχει το «προνόμιο» της δημιουργίας της γενιάς των 360 ευρώ. Το αφορολόγητο, επίσης παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, τελικά μειώθηκε στα 5.400 ευρώ.  

Είναι ίσως πολύς καιρός τα δύο χρόνια για μια κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι υποσχέσεις πια δεν μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση ούτε την ίδια την πραγματικότητα. Ωστόσο, αποδυναμωμένη πολιτικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί με υποσχέσεις τύπου «βγαίνουμε από το μνημόνιο» να ζει στην ίδια παραζάλη της επανεκλογής της πριν από δύο χρόνια. Εξακολουθεί να μεθά από την εξουσία του Σεπτεμβρίου του 2015 και να πανηγυρίζει κόντρα στην πραγματικότητα.