Υπό την προεδρία του Θανάση Θεοχαρόπουλου συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγησή της προς την Κ.Ε. του κόμματος ενόψει της συνόδου που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η ΔΗΜΑΡ παίρνει σαφής αποστάσεις από την απόφαση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ξαναψηφίσει κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο συμφωνεί, αν πρώτα δεν έχει την στήριξη και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

«Οι προοδευτικοί πολίτες δεν πρέπει να παρασυρθούν σε μία στείρα αντιπολίτευση του όχι σε όλα, στην λογική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισήγησή της. 

Για την στάση της ΔΗΜΑΡ σε νομοσχέδια που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα:

Η δική μας θέση και στάση αντίθετως είναι σταθερή χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και την δυνατότητα ανέγερσης τζαμιού για την άσκηση θρησκευτικών ελευθεριών χωρίς να μπούμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται νόμος του κράτους λόγω της δικής μας σθεναρής στάσης.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το μήνυμα συνοψίζεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι λειτουργεί με κυβερνητική πλειοψηφία “α λα καρτ”. Τα μνημόνια και τα επώδυνα μέτρα ψηφίζονται με τους συγκυβερνώντες των ΑΝΕΛ αλλά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασίζονται στις δικές μας ψήφους και στην σθεναρή μας στάση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μήνυμα δόθηκε και ήταν σαφές.

Θα συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ταυτοχρόνως όμως δεν θα αφήσουμε να συνεχίζονται στην χώρα μας οι ανισότητες και οι διακρίσεις εναντίον μειοψηφιών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι προοδευτικοί πολίτες δεν πρέπει να παρασυρθούν σε μία στείρα αντιπολίτευση του όχι σε όλα, στην λογική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι βασική θέση αρχής του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς που δεν μπαίνει για εμάς σε καμιά ζυγαριά με πολιτικές τακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα στην επιλογή της αποτέφρωσης των νεκρών είναι αυτονόητες προοδευτικές αλλαγές σε μία ευρωπαϊκή χώρα, αποτελούν βασικές μας θέσεις στο πλαίσιο της προάσπισης των δικαιωμάτων και είναι αυτονόητο για εμάς ότι πρέπει να τις υποστηρίξουμε εμπράκτως.


Σχετικά με την εκλογική διαδικασία για τον επικεφαλής του νέου φορέα:

Επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο να ξεπερασθούν άμεσα τα οποιαδήποτε τεχνικά εμπόδια έχουν ανακύψει σχετικά με την ψηφοφορία και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Θέση δική μας είναι ότι θα μπορούσε να γίνει και η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία εφόσον όμως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και υπάρξουν δεσμεύσεις, τόσο από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όσο και από την επιτροπή που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Οι πολίτες σήμερα δεν κατανοούν τις ατέρμονες διαδικαστικές συζητήσεις και απαιτούν λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα της χώρας που η κεντροαριστερά μπορεί να προσφέρει. Για αυτό, με βάση και τις νέες εξελίξεις, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει χρονική καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία, με αυτονόητη προϋπόθεση την διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα είναι μπροστά μας και δεν μπορεί παρά η κεντροαριστερά να είναι εγκαίρως έτοιμη χωρίς να αναλώνεται επί μακρόν σε εσωτερικές διαδικασίες με δεδομένο μάλιστα ότι θα ακολουθήσει και το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα.