Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος μετά τη δήλωση-βόμβα του δικηγόρου του «πατέρα» της «λίστας Λαγκάρντ», Ερβέ Φαλτσιανί, Αλέξανδρου Παπαστεργιόπουλου, που φιλοξενούν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: Μετά τη δικαίωση του Ε. Φαλτσιανί από το Πρωτοδικείο της Αθήνας και την απαλλαγή του από οποιαδήποτε ευθύνη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Παπαστεργιόπουλος δηλώνει στην εφημερίδα ότι «η “λίστα Λαγκάρντ” δε βρίσκεται εν όλω στα χέρια του ΣΔΟΕ και επομένως δε συνιστά ασφαλές κριτήριο ότι στη μικρή λίστα που χορηγήθηκε από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, στον μετέπειτα καταδικασθέντα για αλλοίωσή της Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απουσιάζει το όνομα της κυρίας Παπανδρέου». 

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει τον Ερβέ Φαλτσιανί, απορρίπτοντας την αγωγή του κ. Παπανδρέου για όσα έγραψε ο Φαλτσιανί στο βιβλίο του, ότι δηλαδή «ο Γιώργος Παπαβδρέου έφερε την τρόικα στην Ελλάδα εκβιαζόμενος, για να μην αποκαλυφθεί ότι η μητέρα του είχε βγάλει παράνομα 500 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό». Η πλευρά Φαλτσιανί, μεταφράζοντας το επίμαχο απόσπασμα, τονίζει ότι αναφέρει στο βιβλίο πως «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η σχετική πίεση για το Μνημόνιο…»
Η απόφαση, το σκεπτικό της οποίας δεν έχει ακόμα γνωστό, αφορά απόσπασμα του βιβλίου του κυρίου Φαλτσιανί, που κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2015…

Τα «Π» δημοσιοποιούν τις προτάσεις της πλευράς Φαλτσιανί στο ελληνικό δικαστήριο, που αποτελούν βεβαίως μέρος της δικογραφίας, στις οποίες φαίνεται να στηρίχθηκε η απόρριψη της αγωγής του κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, η πλευρά του Γαλλοϊταλού πρώην τραπεζίτη επικαλέστηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει άμεσο έννομο συμφέρον για να προσφύγει στα δικαστήρια, αφού η αναφορά για την κατάθεση αφορά τη μητέρα του, Μαργαρίτα Τσαντ-Παπανδρέου. Το κύριο επιχείρημα του κ. Φαλτσιανί, όμως, είναι ότι η βεβαίωση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Μ. Στασινόπουλου, ότι δεν βρέθηκε λογαριασμός στο όνομα της κυρίας Μ. Παπανδρέου «ουδόλως αποδεικνύει ότι η μητέρα του Γεωργίου Παπανδρέου δε διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις στην HSBC Γενεύης οιουδήποτε ποσού, αφού τα περιεχόμενα στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» ονόματα ανταποκρίνονται μόνο στο 2% του συνόλου των καταθετών στην ελβετική τράπεζα και των στοιχείων που είχαν παραδοθεί αρχικά από τον Φαλτσιανί στις γαλλικές Αρχές».

Ο «πατέρας» της λίστας Λαγκάρντ», Ερβέ Φαλτσιανί, έχει δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι επιθυμεί να έρθει στη χώρα μας και να καταθέσει ό,τι γνωρίζει ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δήλωση του συνηγόρου του, Αλέξανδρου Παπαστεργιόπουλου. Δηλώνει επί λέξει τα εξής:

«Το γεγονός ότι το όνομα της κυρίας Παπανδρέου δε βρίσκεται στην περίφημη λίστα του ΣΔΟΕ με τα 2.300 ονόματα ουδόλως αποκλείει την ύπαρξη των σχετικών ποσών στην ελβετική τράπεζα με άλλη μορφή. Άλλωστε, η κ. Παπανδρέου είναι και Αμερικανίδα υπήκοος. Η «λίστα Λαγκάρντ» (περίπου 100.000 ονόματα καταθετών από όλο τον κόσμο) δε βρίσκεται εν όλω στα χέρια του ΣΔΟΕ και επομένως δε συνιστά ασφαλές κριτήριο ότι από τη μικρή λίστα που χορηγήθηκε από την πρώην ΥΠ. ΟΙΚ. της Γαλλίας, Κρ. Λαγκάρντ, στον μετέπειτα καταδικασθέντα για αλλοίωσή της Έλληνα ΥΠ. ΟΙΚ., Γ. Παπακωνσταντίνου, απουσιάζει το όνομα της κ. Παπανδρέου. Άλλωστε, πουθενά στον κόσμο για ένα τόσο μεγάλο ποσό δεν παρουσιάζεται δικαιούχος ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά πολλαπλά εταιρικά σχήματα και καταπιστεύματα από διαφορετικές δικαιοδοσίες, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ταυτοποίηση του πραγματικού δικαιούχου».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες των ελληνικών Αρχών στον αγώνα του εντοπισμού των τελικών αποδεκτών των καταθέσεων της «λίστας Λαγκάρντ», οι οποίοι κρύβονται πίσω από funds με έδρα φορολογικούς παραδείσους, υπεράκτιες εταιρίες, ενδιάμεσους και αχυράνθρωπους, αλλά και άλλα funds , που διαχειρίζονται τους ύποπτους λογαριασμούς και πολιτικών προσώπων;

2. Γιατί ακόμη δεν εκλητεύθη από την Ελληνική Δικαιοσύνη να καταθέσει η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου;