Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝΕΛ μελετούν σοβαρά τη στήριξη του νομοσχεδίου που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση και το οποίο δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση.

Ωστόσο, επειδή ήδη έχουν εκδηλωθεί ισχυρές ενστάσεις, δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί η «γραμμή» της ψήφου κατά συνείδηση. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ως ειδικός αγορητής για το σχέδιο νόμου επιλέχθηκε ο μετριοπαθής Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όταν αυτή επανακατατεθεί στη Βουλή και εφόσον ενσωματωθούν οι ισχυρές ενστάσεις του κόμματος. Πηγές από τους ΑΝΕΛ εξηγούν πως «είναι αυτονόητο για εμάς πως δεν θα ψηφίσουμε τίποτα που αφήνει "σκιές" στη Θράκη».

Καταληκτικά, ο κ. Κουίκ σχολιάζει πως «τελικά χθες, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμα δείγμα ότι σέρνεται πλέον από τη μύτη από τους ΑΝΕΛ. Είμαστε ο εφιάλτης τους».

Oρισμένοι εκτιμούν ότι η μερική μετατόπιση του κόμματος ενδεχομένως να ερμηνεύεται από την πλήρη κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον εταίρο του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση «δήθεν σκάνδαλο» και υποστήριξε πως ο κ. Καμμένος «έπραξε τα δέοντα». Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν καταλυτική, καθώς επανέφερε την «κομματική πειθαρχία» στις τάξεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας, με αποτέλεσμα το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών να στηρίξουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.