Στο Ταλίν της Εσθονίας μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να λάβει μέρος στη διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Είναι η πρώτη Σύνοδος μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές και θα ανιχνευθούν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως οι εξελίξεις τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Ως απτά παραδείγματα ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρει το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σηεμιώσει ότι η μόνη πολιτική που μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση είναι η αποδοχή του ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι:
Α) για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας)
Β) για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών
Γ) για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
Δ) για τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης
Ε) για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της Ε.Ε. και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική.