Με αιχµή του δόρατος το συνέδριο αρχών και θέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί στις 16-17 ∆εκεµβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τις πόρτες της Ν∆ «σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες». «Για να δείξουµε ότι έχουµε και σχέδιο και ανθρώπινο δυναµικό για να υλοποιήσουµε το πρόγραµµά µας», τόνισε στην οµιλία του στους τοµεάρχες του κόµµατός του. Πιθανόν την Τρίτη να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Οµάδα για να δώσει οδηγίες προς ναυτιλλοµένους. Θα ζητήσει στη µάχη να είναι όλοι και όλες παρόντες.

Οι ηχηρές απουσίες που σηµειώθηκαν το καλοκαίρι και οι χαλαρές επιδόσεις αρκετών βουλευτών δεν περιποιούν ιδιαίτερη τιµή για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η ∆ΕΘ αποτελεί κοµβικό σηµείο για την Πειραιώς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε το όραµά του για την Ελλάδα του αύριο και το σχέδιό του για έξοδο από την κρίση. Ανέλαβε συγκεκριµένες δεσµεύσεις για µείωση φορολογίας, ενθάρρυνση επενδύσεων, δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, ένα λιτό και αποτελεσµατικό κράτος, χωρίς απολύσεις, και επανεκκίνηση της οικονοµίας. Ο στόχος είναι το κυβερνητικό πρόγραµµα να εµπλουτιστεί και από τις προτάσεις που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5-6 Οκτωβρίου θα είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου θα µιλήσει σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ, και θα επισκεφθεί τις Σέρρες και το Κιλκίς συνεχίζοντας τις περιοδείες του και τις προσωπικές επαφές µε τους πολίτες. Τη ∆ευτέρα θα συµµετάσχει σε πάνελ µε τον Γερµανό πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, για τα αποτελέσµατα των γερµανικών εκλογών. Η άποψή του είναι ότι η έξοδος από την κρίση είναι στα δικά µας χέρια και η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι µόνο δική µας υπόθεση.  

ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΣΙΠΡΑ  

Η Πειραιώς αποδοµεί τις διακηρύξεις Τσίπρα. «Το νέο αφήγηµα της κυβέρνησης Τσίπρα κάηκε στα δάση της Αττικής, λερώθηκε στις Σκουριές, βούλιαξε στον Σαρωνικό και παρέµεινε ανεξόφλητο στις εφορίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε την αποποµπή της γενικής γραµµατέως του υπουργείου Πολιτισµού και επικεφαλής του ΚΑΣ, «αν, έστω και στοιχειωδώς, ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει για το Ελληνικό». Είχε ζητήσει τις παραιτήσεις και των υπουργών Καµµένου και Κουρουµπλή, τους οποίους συνεχίζει να καλύπτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εχθρική απέναντι σε κάθε είδους επένδυση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, και ανέφερε το Ελληνικό, τις επενδύσεις από το Κατάρ, τη Unilever, τις Σκουριές, την Αφάντου και την Κασσιόπη.

«Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν µπορεί», τόνισε. «Ανίκανη και εκτός πραγµατικότητας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση µε αφορµή και τις δηλώσεις Τσακαλώτου ότι βλέπει «περισσότερες επενδύσεις από όσες αντέχουµε», την ώρα που µεγάλες επιχειρήσεις µε ιστορία στην Ελλάδα κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποχωρούν, και υπάρχει τέτοιο βαρύ κλίµα για τις επενδύσεις που τρέχουν και τις οποίες όλες τις ξεκίνησε η κυβέρνηση της Ν∆, καµία ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Πειραιώς θεωρεί «οφθαλµαπάτη» και τις διακηρύξεις Τσίπρα για καθαρή έξοδο από τα μνηµόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υπογράψει για το 2019 και το 2020 µείωση αφορολογήτου, νέες περικοπές συντάξεων κ.λπ., που πλήττουν κυρίως τους πολύ φτωχούς, και πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060! «Άρα, το να µιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για προστασία των αδυνάµων είναι ύβρις» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι ντροπή». Συστράτευση και απαντήσεις στα προβλήµατα των πολιτών θα είναι η στρατηγική.  

ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ

Η Πειραιώς έχει στραµµένο το βλέµµα στις δεξαµενές των αναποφάσιστων και ζητάει τη θετική ψήφο των πολιτών. «∆εν ζητάµε απλά να φύγει µια κακή και ηθικά απαξιωµένη κυβέρνηση», επισήµανε ο πρόεδρος της Ν∆. «Η θετική στήριξη είναι το ζητούµενο για την επόµενη µέρα. Ζητάµε την εµπιστοσύνη των πολιτών». Αρκετά στελέχη προβληµατίζονται µε τα ευρήµατα της δηµοσκόπησης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ. Η Ν∆ έχει ένα προβάδισµα 13 µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ -µειωµένο κατά τρεις µονάδες από την προηγούµενη µέτρηση-, την ώρα που ένα 80% απαντά αρνητικά στην ερώτηση αν τα πράγµατα πηγαίνουν σωστά. Επίσης, ένα 58,5% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιηµένο από το έργο της κυβέρνησης και ένα 34% ότι δεν είναι ικανοποιηµένο, αλλά δεν βλέπει να υπάρχουν και καλύτερες εναλλακτικές.  

«∆ηµιουργική ανανέωση σε θέσεις και πρόσωπα»

Η διοργάνωση των προσυνεδρίων και του συνεδρίου είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό project. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ν∆ Κωστής Χατζηδάκης, που είναι επιφορτισµένος και µε την εκπόνηση του κυβερνητικού προγράµµατος. Μαζί µε τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου Μιχάλη Μπεκίρη, τον γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη, τον γραµµατέα Προγράµµατος Γιώργο Στεργίου, και τον συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας Τάκη Θεοδωρικάκο, έχουν αναλάβει την προετοιµασία και τον συντονισµό των συνεδριακών διαδικασιών. Με τα ζητήµατα επικοινωνίας και δηµοσιότητας των συνεδρίων, αλλά και την ενίσχυση των διαδραστικών χαρακτηριστικών τους έχουν επιφορτιστεί οι αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου του κόµµατος Σοφία Ζαχαράκη και Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Κοµβικό ρόλο στη διοργάνωση έχουν η Γραµµατεία Προγράµµατος της Ν∆ και τα στελέχη της. Ο αναπληρωτής γραµµατέας Μανώλης Γραφάκος συντονίζει την προετοιµασία των θεµατικών ενοτήτων για οικονοµικά και αναπτυξιακά ζητήµατα και την εξειδίκευση των αντίστοιχων προτάσεων.

Ο Γιώργος Βούτσινος, στέλεχος µε σηµαντική εµπειρία από προηγούµενα κυβερνητικά προγράµµατα της Ν∆ και από τη δηµόσια διοίκηση, έχει αναλάβει τον εντοπισµό των καταλληλότερων προσώπων, ακόµα και εκτός των κοµµατικών ορίων, ως οµιλητών στα προσυνέδρια. Την ευθύνη για τα πολιτικά και προγραµµατικά κείµενα που θα κυκλοφορήσουν κατά τη διάρκεια και µετά από κάθε προσυνέδριο, καθώς και για την εξαγωγή των συµπερασµάτων από τις συζητήσεις έχει αναλάβει ο διευθυντής της Γραµµατείας Προγράµµατος Σταύρος Βουρλούµης. Επίσης, από τη Γραµµατεία Προγράµµατος, η Γεωργία Ρεµπούτσικα έχει επωµιστεί τη διοργάνωση των θεµατικών ενοτήτων για ζητήµατα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και τη σχετική τεκµηρίωση. Η Αναστασία Πανοπούλου έχει αντίστοιχες αρµοδιότητες για τις θεµατικές ενότητες για ζητήµατα δηµόσιας διοίκησης και θεσµών, ο Φίλιππος Ζέρβας για ζητήµατα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πολιτισµού, και ο Γιάννης Βιντζηλαίος για ζητήµατα ψηφιακής οικονοµίας, µεταφορών και υποδοµών.  

ΔΗΛΩΣΗ  

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Ν∆ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, δήλωσε στα «Παραπολιτικά»: «H µεγάλη προτεραιότητα για τη Ν∆ είναι το άνοιγµα στην κοινωνία και το χτίσιµο νέων συµµαχιών. Ανοίγουµε τις πόρτες και τα παράθυρα του κόµµατος. Με το συνέδριό µας φιλοδοξούµε κάτι εντελώς νέο και ευρωπαϊκό, που θα προσπερνά και θα υπερβαίνει το παραδοσιακό πλαίσιο των συνεδρίων των ελληνικών κοµµάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εισάγουµε καινοτοµίες (livestreaming µετάδοση, ερωτηµατολόγια για κάθε προσυνέδριο και µια σύγχρονη διαδικασία ζωντανής και ηλεκτρονικής συζήτησης), προκειµένου να δώσουµε βήµα στους νέους, στους άνεργους, στους εργαζόµενους, στους συνταξιούχους, στους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες, στους αγρότες, στις µητέρες.

Ο στόχος µας είναι µέσω και του συνεδρίου να προχωρήσουµε τη δηµιουργική ανανέωση της Ν∆. Γι' αυτό και οι οµιλητές δεν θα είναι µόνο βουλευτές και κοµµατικά στελέχη, αλλά και συµπολίτες µας εκτός των στενών κοµµατικών τειχών. Η παρουσία τους θα συντελέσει στην ανανέωση της παράταξης σε θέσεις και σε πρόσωπα. ∆εν είναι άσκηση δηµοσίων σχέσεων αυτό το συνέδριο, ούτε ευκαιρία για κοµµατικά "ζήτω". Αντίθετα, είναι αφορµή να ακούσουµε και να µιλήσουµε συγκεκριµένα, ανοίγοντας το βήµα της Ν∆».