Θέμα για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που απουσιάζει στο εξωτερικό επί 12ήμερον για παραστάσεις στις οποίες συμμετέχει ως ηθοποιός και άλλες εκδηλώσεις, θέτει η Νέα Δημοκρατία. Καταγγέλλει την απουσία της σε μια περίοδο που, εκτός των άλλων, κρίνεται η προοπτική της επένδυσης στο Ελληνικό, μέσα από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. «Για πόσο καιρό ακόμα η χώρα θα πορεύεται με ένα διαλυμένο υπουργείο Πολιτισμού, με μια απούσα υπουργό και μια ανεξέλεγκτη γενική γραμματέα;» αναρωτήθηκε η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ, λόγω των καθυστερήσεων και των εμποδίων στην επένδυση του Ελληνικού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι γεννήθηκαν πρόσθετα ερωτήματα μετά την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία ανακηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος 280 στρέμματα στην έκταση του Ελληνικού. Φαίνεται να είναι εκεί που πρόκειται να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο και πολυτελείς κατοικίες.

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει ότι με τη λογική του ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν ούτε ο πολιτιστικός μας πλούτος να προστατευτεί αποτελεσματικά. «Δεν μπορούμε να πάμε μακριά με αυτά τα μυαλά» σχολίασε. «Οι επενδύσεις απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα και κυρίως ασφάλεια δικαίου για να προχωρήσουν».

Ειδικά το Ελληνικό επισήμανε ότι πολεμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η ΝΔ παίζει το χαρτί των επενδύσεων, το οποίο θεωρεί συγκριτικό πλεονέκτημά της, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία κατηγορεί ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί. Το αποτέλεσμα είναι να υπονομεύει τις επενδύσεις και να στέλνει αρνητικά μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό σε μια κρίσιμη στιγμή που αυτές αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας.

«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πράξει τα αυτονόητα» τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υπονομεύει με τις επιλογές της την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την Αττική και για ολόκληρη την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά στη Λυδία Κονιόρδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού ήταν προσκεκλημένη του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον για να συμμετέχει στο Βερολίνο, τιμητικά και αφιλοκερδώς, στο επετειακό έργο του αφιερωμένο στα 500 χρόνια από τη θυροκόλληση των 95 Θέσεων του Μαρτίνου Λούθηρου στην είσοδο του Καθεδρικού της Βιτεμβέργης, με τίτλο «Luther dancing with the Gods». Σήμερα 5 Οκτωβρίου η υπουργός θα βρίσκεται στη Βασιλεία για τα εγκαίνια του «Culturescapes», με την παραγωγή «The Great Tamer» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Στις 11 Οκτωβρίου θα συναντηθεί, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, στην οποία φέτος η Γαλλία είναι τιμώμενη χώρα, με την ομόλογό της και τη Γερμανίδα υπουργό Πολιτισμού Μόνικα Γκρούτερς μετά από επίσημη πρόσκληση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν.