Με το νεοαποκτηθέν... φιλοεπενδυτικό και ευρωπαϊκό προφίλ της κυβέρνησης µοιάζει να συµβαδίζει η ανανέωση των ιστότοπων του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των τριών υπουργών Επικρατείας αλλά και η εφαρµογή παρουσίασης του κυβερνητικού έργου που λανσαρίστηκαν προσφάτως. Με καθαρό και µοντέρνο σχεδιασµό, οι νέες ιστοσελίδες παρουσιάζουν, άλλες πιο πλούσια και άλλες πιο λιτά, το έργο και τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης και των υπουργών ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Αλέκου Φλαµπουράρη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κατασκευή τους είναι έργο της οµάδας του Μαξίµου χωρίς εξωτερική ανάθεση και κόστος που µπορεί να έφερνε περιττούς… πονοκεφάλους. Συγκεκριµένα ανατέθηκε στον Ζαφείρη Καραµπάση, πρώην µετακλητό συνεργάτη του Νίκου Ξυδάκη στα υπουργεία Πολιτισµού και Εξωτερικών, που µετατέθηκε στο Μαξίµου τον Νοέµβριο του 2016. Ο κ. Καραµπάσης έχει άλλωστε, σύµφωνα µε το βιογραφικό του, εργαστεί σε εταιρείες και ως freelancer σε συναφή πρότζεκτ.

Το Infogov, από την άλλη, που είναι η εύχρηστη, οµολογουµένως, εφαρµογή παρακολούθησης κυβερνητικού έργου για smartphones, είναι ένα πρότζεκτ ενός εκ της τρόικας του υπουργείου Επικρατείας, του Χριστόφορου Βερναρδάκη. Το γραφείο του µάλιστα έχει αναλάβει να «τρέχει» και τη λειτουργία του απαιτεί τη συνεργασία των γραφείων Τύπου όλων των υπουργείων, µερικά εκ των οποίων είναι κάπως… δυσκίνητα ακόµη και όταν χρειάζεται να διαφηµίσουν, επί της ουσίας, το έργο τους. Επειδή το στήσιµο µιας τέτοιας εφαρμογής δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο µιας ιστοσελίδας, αυτή, όπως µπορεί να διαπιστώσει κανείς και από τις πληροφορίες της εφαρµογής στο «κατάστηµα» εφαρµογών της Apple (App Store), πραγµατοποιήθηκε από ελληνική startup εταιρεία. Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Επικρατείας, το κόστος της κατασκευής της ανέρχεται στα 18.476 ευρώ, ποσό που επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο, ανηρτηµένο στη ∆ιαύγεια.

Government.gov.gr

Με γαλανόλευκη παλέτα, ο νέος ιστότοπος της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο πέρα από μια παρουσίαση ενός… όμορφου κόσμου, αγγελικά πλασμένου από την κυβέρνησή μας. Αν και δεν μετρά πολ- λές ημέρες λειτουργίας, το site είναι πλούσιο αν και η κατηγοριοποίηση είναι κάπως ατυχής, μιας και στις ενότητες «Εργο», «Επικαιρότητα» και «Τεκμηρίω- ση» συνυπάρχει υλικό που θα μπορούσε να ανήκει σε μια κοινή σελίδα. Είναι εμπλουτισμένο με links σε άλλους χρήσιμους ιστότοπους, από τη σελίδα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση» ως αυτές του Taxis και του ΕΦΚΑ, ώστε, αφού έχετε δει την πρώτη, να προσγειώνεστε και πάλι στην πραγματικότητα.

Primeminister.gr

Με την ίδια αισθητική σχεδιάστηκε και ο νέος ιστότοπος του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως είναι κατά τι φτωχό- τερος αυτού της κυβέρνησης. Περιλαμβάνει ομιλίες και συνεντεύξεις, κατηγοριοποιημένες φιλικά στον χρήστη, τη σύνθεση της κυβέρνησης, την ιστορία του Μαξίμου και μια λιτή λίστα των διατελεσάντων πρωθυπουργών της Ελλάδας. Δύο παρατηρήσεις: το αγγλόφωνο τμήμα χρειάζεται παραπάνω επιμέλεια και, επίσης, κάποιος να επιλέξει κολακευτικότερες φωτογραφίες του κ. Τσίπρα.

ypep.gr/tzanakopoulos

Καμία παρατήρηση δεν έχουμε να κάνουμε για τις φωτογραφίες του κυβερ- νητικού εκπροσώπου στη νέα ιστοσελίδα του, μόνο ένα... μπράβο, ειδικά γι’ αυτήν που τον βλέπουμε σε στυλ Ομπάμα, να εργάζεται μειδιώντας ελαφρά, με πουκάμισο, γραβάτα και σηκωμένα τα μανίκια. Κατά τα άλλα, η ιστοσελίδα περι- λαμβάνει τα αναμενόμενα, το όνομά του κάτω από το εθνόσημο και την ιδιότητα πάνω αριστερά, μια πλήρη λίστα με όλες τις συνεντεύξεις, δηλώσεις, σχόλια και briefing του εκπροσώπου, τις αρμοδιότητές του και ένα λιτό βιογραφικό.

ypep.gr/flabouraris

Η νέα ιστοσελίδα του Αλέξανδρου (και όχι Αλέκου) Φλαμπουράρη είναι αρκετά λιτή, χωρίς πολλές φωτογρα- φίες. Περιλαμβάνει δύο αράδες βιογραφικού, αρμοδιό- τητες, ομιλίες, συνεντεύξεις, σύνδεση με τη σελίδα του υπουργού στο Facebook και την υπηρεσία «Καθημερινό- τητα» στην οποία λέτε το πρόβλημά σας στον υπουργό (όχι τα πολύ προσωπικά) και εκείνος επιλαμβάνεται.

ypep.gr/vernardakis

Λιγότερο ενδιαφέρον σχεδιαστικά, αν και με δικό του προσωπικό λογότυπο, το site του Χριστόφορου Βερναρδάκη περιλαμβάνει τα κλασικά (ομιλίες, δελτία Τύπου, συνεντεύξεις) και μια χρήσιμη, ξεχωριστή κατηγορία για το νομοθετικό έργο. Επίσης περιλαμβά- νει links στους δραστήριους λογαριασμούς του κ. Βερναρδάκη στο Facebook, το Twitter, το YouTube και δυνατότητα λήψης αυτόματων ενημερώσεων (RSS Feeds).