Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της αλλαγής ταυτότητας φύλου. Η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα, εν μέσω πυρών τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, που ξεκαθάρισε και σήμερα μέσα από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, όσο και από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, με σημείο αιχμής των διαφοροποιήσεων την ηλικία των 15 ετών, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο για τη νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ψηφοφορίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα ψηφίσουμε το ανεύθυνο νομοσχέδιό σας»  

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιό σας, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου. «Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε το δικό μας νομοσχέδιο και θα ανοίξουμε το δρόμο στα άτομα αυτά, αφού αποδεδειγμένα συνειδητά πήραν την απόφαση αυτή, να αλλάξουν ταυτότητα φύλου. Συνειδητά κι όχι ανεύθυνα και πρόχειρα, όπως εσείς κυβερνάτε», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ.   

Ποιοι απειλούν να το καταψηφίσουν

Το θρίλερ της ψηφοφορίας φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο άγριο για την κυβέρνηση, καθώς οι ισορροπίες στη συγκυβέρνηση φαίνεται να απειλούνται, με τους ΑΝΕΛ να έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3, αλλά και με αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται κατηγορηματικά κατά του νομοσχεδίου ή να διατηρούν επιφυλάξεις, τις οποίες έχουν εκφράσει και δημόσια, όπως η κ. Γεννιά, ή ακόμη να μην έχουν αποφασίσει. Το σενάριο ωστόσο μια νέας ήττας για τη συνοχή της συγκυβέρνησης απειλεί την κυβέρνηση, με τους «αντάρτες» να μην φαίνεται ότι θα πειστούν εύκολα.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τη Γεωργία Γεννιά και τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που πήραν ανοιχτά θέση ότι δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο και το άρθρο 3, ερωτηματικό παραμένει για το τι θα κάνει ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ αρνητική παραμένει και η στάση της Νίνας Κασιμάτη, τουλάχιστον για την τροπολογία που αφορά το θέμα της Ξάνθης.

Πρώτο χτύπημα από Κασιμάτη: « Όχι» στην τροπολογία την Τουρκική Ένωση

Η Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την τροπολογία αφήνοντας αιχμές για το υπουργείο Δικαιοσύνης   Την πρόθεσή της να καταψηφίσει την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη. Πρόκειται για το πρώτο ηχηρό εσωκομματικό χτύπημα προς την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της Νίνας Κασιμάτη δεν έπιασε το «μασάζ» του Μαξίμου προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της. Η Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία της στη Βουλή αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, για το οποίο σημείωσε ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα και θα έπρεπε να γίνει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα αυτό. Από την αρχική της τοποθέτηση η κ. Κασιμάτη, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και πριν, φανέρωσε και τις προθέσεις της, τις οποίες έκανε πιο ξεκάθαρες με την τοποθέτησή της.  

Βόμβα στη συγκυβέρνηση

Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ που έχουν εκφραστεί τόσο χθες στη Βουλή όσο και τα προηγούμενα 24ωρα πολλοί εκτιμούν ότι θα λειτουργήσουν ως βόμβα στα θεμέλια της συγκυβέρνησης. Από το Μαξίμου ωστόσο συνεχίζεται το «μασάζ» στους βουλευτές, καθώς κινδυνεύει η δεδηλωμένη της κυβέρνησης, κάτι που επισημαίνει με τη στάση της και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ήδη κάποιες ενδείξεις οπισθοχώρησης των διαφωνούντων, ιδιαίτερα και μετά τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής χθες στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο, οι οποίες ωστόσο δεν φάνηκαν ικανές να αμβλύνουν τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των διαφωνούντων και της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δική της πρόταση νόμου σχετικά με τη νομική αλλαγή φύλου, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Όσον αφορά στη ΔΗΣΥ, μετά τις επιφυλάξεις του κ. Κρεμαστινού για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, συνεδρίασε σήμερα προκειμένου να αποφασίσει για την οριστική στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε ότι η ΔΗΣΥ θα πει «παρών» στο άρθρο 3 που επιτρέπει την αλλαγή φύλου μέσω της νομικής διαδικασίας από τα 15 έτη. Την ίδια ώρα φαίνεται εξακολουθεί να διαφοροποιείται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου. 

Όχι από Νικολόπουλο

«Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου» ανακοίνωσε κατηγορηματικά ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, από το βήμα της Βουλής. Μπορεί η κυβέρνηση να υπολογίζει ακόμη και την τελευταία ψήφο καθώς απειλείται η δεδηλωμένη της κυβέρνησης, και να είναι πολύτιμη η ψήφος και των ανεξάρτητων βουλευτών ελπίζοντας ακόμη και σ' αυτές, όμως ο Νίκος Νικολόπουλος δεν ήταν από τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα μπορούσε να ελπίζει η κυβέρνηση.

Επίθεση Κοντονή στη ΝΔ  

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας κι αυτός με τη σειρά του πρόχειρη την πρόταση Νόμου που κατέθεσε η ΝΔ. «Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι πρέπει να υπάρχει ιατρική κρίση για κάποιον που θέλει να κάνει αλλαγή ταυτότητας φύλου. Αν το ζητάει ως προαπαιτούμενο, το παρέχει ο νόμος στα άτομα ηλικίας 15-18 ετών, γιατί δεν το ψηφίζει; Α, εκεί, λέει, είναι ανήλικος! Δεν έχετε διαβάσει ούτε τον νόμο!