Σημαντική ρωγμή στον κυβερνητικό συνασπισμό κατάφερε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Η χθεσινή ψηφοφορία, που είχε απ' όλα, απουσίες με νόημα, ηχηρές διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική πλευρά αλλά και από την αντιπολίτευση, αλλά και… κόντρα για έναν εξωγήινο, ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου που όχι μόνο πάει κόντρα στην κοινή γνώμη, όπως φάνηκε και από τη δημοσκόπηση της MRB, η οποία δείχνει ότι ένα ποσοστό πάνω από 70% διαφωνεί με την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15, αλλά προκάλεσε και σοβαρές ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το γεγονός ότι δοκιμάστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία με 11 διαφοροποιήσεις, που για πρώτη φορά μέτρησε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία, αλλά και 4 απώλειες για την τροπολογία της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, θορύβησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνοχή της κυβέρνησης υπέστη σοβαρό ρήγμα, γι' αυτό και οι διαφωνούντες θα κληθούν σε «απολογία», όχι με την έννοια της τιμωρίας αλλά των εξηγήσεων. Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι ο πήχης έπεσε κάτω από τον αριθμό 150 για να εξασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή στο κοινοβούλιο, αφού λίγο έλλειψε να φτάσει στην ήττα, προβληματίζεται για τις επόμενες ψηφοφορίες που αναμένεται να ακολουθήσουν στη Βουλή. Όπως είναι γνωστό, έρχονται νομοσχέδια με προοδευτικό πρόσημο, ως αντιστάθμισμα άλλωστε και στα μνημόνια που υπογράφει η κυβέρνηση, και για τον λόγο αυτό θέλει να συσπειρώσει και να εξασφαλίσει τη συνοχή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ.    

Το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο ωστόσο που προηγήθηκε της κρίσιμης ψηφοφορίας ήταν οργιώδες και έντονο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί δύο φορές η παρέμβαση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές από την κυβερνητική πλευρά, καθώς η κυβέρνηση χθες έφτασε ένα βήμα πριν την κοινοβουλευτική ήττα. Έντονο ωστόσο ήταν το παρασκήνιο και εκτός Βουλής. Στο Μαξίμου από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα προς τους διαφωνούντες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες θέλουν τόσο τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργού επανειλημμένα να επικοινωνούν με μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους πείσουν ή να διασφαλίσουν ότι θα περιοριστούν οι διαρροές, οι οποίες κάποιοι εκτιμούν ότι αναμένονταν να ήταν πολύ περισσότερες. Ωστόσο, οι 16 βουλευτές που απουσίαζαν αλλά και οι ψήφοι από το Ποτάμι έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, αν και κατέληξε λαβωμένη λόγω των απωλειών και των διαφοροποιήσεων, να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Πάντως, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, το Μαξίμου αντιμετωπίζει με προβληματισμό τη στάση τους και προγραμματίζονται επαφές με μέλη της Κ.Ο., ιδιαίτερα με τους «αντάρτες», προκειμένου να απολογηθούν για τη στάση τους, ώστε στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες να αποφευχθούν διαρροές.