Πτήση διάρκειας περίπου 50 λεπτών στο Αιγαίο, πραγματοποίησε το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της οποίας ευχαρίστησε τους πιλότους και το προσωπικό της Πολεμικής εμπειρίας «για μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που έχω βιώσει», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, τονίζοντας ότι η ψυχή του Έλληνα πιλότου «είναι το μυστικό υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποδέχτηκαν στην ιστορική 337 Μοίρα «Φάντασμα» της 110 Πτέρυγας Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως Λαρίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, οι οποίοι και τον συνόδευσαν τιμητικώς κατά την πτήση του στο Αιγαίο.

Ο μεν πρωθυπουργός πέταξε μένα με ένα διθέσιο F-16D Block.52+ με κυβερνήτη τον υπασπιστή του Α/ΓΕΑ, επισμηναγό (Ι) Χρήστο Γκόρλα, ενώ ο ναύαρχος Αποστολάκης πέταξε με ένα άλλο διθέσιο, του οποίου κυβερνήτης ήταν ο ίδιος ο διοικητής της 337 Μοίρας αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Παπαχαράλαμπος. Ο τρίτος του σχηματισμού αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ήταν ο μόνος που πέταξε με μονοθέσιο μαχητικό F-16C Block.52+ της Μοίρας, καθώς ακόμα και ως αρχηγός είναι διαθέσιμος σε μονοθέσιο πλήρως επιχειρησιακό μαχητικό και έχει περισσότερες από 2.300 ώρες πτήσεως στον τύπο!

Η πτήση ως προελέχθη διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Αιγαίο, επί του δρομολογίου Λάρισα, Σκύρος, Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Θάσος, Άγιον Όρος, Χαλκιδική και επιστροφή στη Λάρισα. Στη διάρκεια αυτής της πτήσεως δόθηκε η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να νοιώσει πως αισθάνονται οι πιλότοι μας κατά τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, αφού πραγματοποιήθηκαν «εικονικές εμπλοκές» (engagement/disengagement), στη διάρκεια των οποίων ο «φόρτος καταπονήσεως» έφτασε τα 7,1G.

Πριν από την πτήση του ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Α/ΓΕΑ για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της 337 Μοίρας καθώς και για όλες τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες της εκπαιδευτικής πτήσεως στο Βόρειο Αιγαίο από τον Μοίραρχο και παρακολούθησε τη μετεωρολογική ενημέρωση και το briefing.

Μετά την πτήση του στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του ευχαρίστησε τα στελέχη της ΠΑ για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητος στην περιοχή. Δεν παρέλειψε να επισημάνει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητος, την επιστημονική γνώση των στελεχών της ΠΑ, τονίζοντάς τους ότι «υπερασπίζεστε μεγάλες αξίες, τις αξίες της Ελευθερίας και του Δικαίου. Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε καθημερινά για να είμαστε όλοι εμείς ήσυχοι και ασφαλείς».

Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία από την πτήση ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή εκπαιδευτική πτήση με το μαχητικό αεροσκάφος αποτελεί μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που έχει βιώσει, κυρίως γιατί σε αυτές τις ταχύτητες και τα ύψη αντιλαμβάνεσαι ότι το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η ΠΑ «είναι η ψυχή του Έλληνα πιλότου».

«Αυτό είναι το μυστικό υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν δεν έχεις ψυχή, καρδιά, αν δεν αγαπάς την πατρίδα και δεν αισθάνεσαι το μεγαλείο του να υπερασπίζεσαι τις αξίες που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο, δεν μπορείς να λειτουργείς καθημερινά υπό τέτοιες ακραίες συνθήκες» επισήμανε χαρακτηριστικώς.